Vesti

Muzej poezije otvoren u Čačku

02. jun 2023.
Muzej poezije otvoren je u Gradskoj biblioteci u Čačku u okviru završne svečanosti pesničke manifestacije „Disovo proleće“ i kao deo programa „Čačak – prva prestonica kulture Srbije“.

Foto: Freepik

Muzej poezije otvoren je u namenskom prostoru biblioteke, pod sloganom „tvoje mesto nadahnuća“ i čine ga zbirke poezije svih dosadašnjih dobitnika Disove nagrade, koju dodeljuje Gradska biblioteka, ali i drugih pesnika, njihovih ličnih predmeta, rukopisa, fotografija.

Autor prve postavke Muzeja poezije je bibliotekar savetnik u čačanskoj biblioteci i pesnikinja Olivera Nedeljković koja je rekla da su se na poziv odazvali brojni pesnici, među kojima je i većina laureata Disove nagrade, ali i drugi dugogodišnji saradnici te ustanove.

„Bez njihovog zalaganja i predusretljivosti fond Muzeja poezije i prva izložbena postavka bili bi mnogo oskudniji, manje raznovrsni i sadržajni. Svaki od bescenih darova koji je pristigao na adresu čačanske biblioteke pažljivo je i s mnogo razloga odabran“, rekla je Nedeljković.

Otvaranje Muzeja poezije pratila je i retrospektivna izložba o 60 godina pesničke manifestacije „Disovo proleće“ pod nazivom „Poezijom do besmrtnosti“, čiji je autor bibliotekar Gradske biblioteke Tijana Bežanić.
Na 20 plakata koje je dizajnirao akademski grafičar Zoran Jureš predstavljeni su pesnici koji su tokom proteklih 60 godina nagrađeni Disovom nagradom.

Gost 60. „Disovog proleća“, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Mihajlo Pantić, u besedi je istakao da je Čačak jedan od gradova koji su „pesnička prestonica“.

„Prošlo je 60 godina, Disova nagrada potvrdila je sa nekolikim pesničkim nagradama reputaciju pesničkog orijentira, na gotovo nepreglednom polju savremene srpske poezije“, rekao je Pantić.

Nastupom „Poetskog kabarea Ivo Andrić“, u interpretaciji dramskih umetnika Vjere Mujović i Aleksandra Srećkovića i kompozitora Radeta Radivojevića, završeno je 60. „Disovo proleće“ koje svake godine organizuje Gradska biblioteka u Čačku, u čast poezije čačanskog pesnika Vladislava Petkovića Disa (1880–1917).

Izvor: Beta / Danas