Vesti

Noć knjige: Slavlje literarnog univerzuma

31. maj 2023.
Noć knjige je manifestacija koja slavi čarobnu moć književnosti, okupljajući na jednom mestu sve ljubitelje knjiga, od najmlađih do najstarijih. Ovaj događaj je, uprkos sjajnim popustima, mnogo više od odlične prilike za kupovinu knjiga – to je festival ljubavi prema čitanju, učenju i deljenju ideja.

Foto: Freepik

Manifestacija se tradicionalno odvijala u večernjim satima, uz osvetljene knjižare i biblioteke koje pozivaju sve da dođu i proslave moć pisane reči. I ovoga puta manifestacija nije ograničena na jednu noć, već tri dana dolaženja, vraćanja, ponovnog svraćanja i bar još jednog obilaska za svaki slučaj. Poseban deo čarolije Noći knjige je mogućnost da čitaoci i pisci komuniciraju direktno – predstoje nam brojna gostovanja autora, spremnih na razgovor i potpisivanje knjiga.

Knjige svih žanrova, od klasika do naučne fantastike, od istorijskih romana do poezije, mogu se naći na ovom specijalnom događaju. Bez obzira na različite ukuse, Noć knjige nudi ponešto za svakoga. Ovo je takođe prilika da se otkriju novi pisci, da se ponovo pronađu omiljene knjige iz mladosti i da se poveže sa ostalim knjigoljupcima koji dele slične strasti.

Jedan od ključnih aspekata Noći knjige jeste podsticanje ljubavi prema čitanju kod mlađih generacija, nudeći deci priliku da se upuste u svet književnosti i razvijaju svoju ljubav prema knjigama od najranijeg doba.
Osim toga, Noć knjige ima važnu ulogu u promociji lokalnih autora i izdavača. Ovom manifestacijom se stvara platforma da manje poznati pisci dođu do šire publike, a publici da upoznaju svoje heroje.

Za mnoge je Noć knjige prilika da svakodnevicu ulepšaju svim dobrobitima koje knjige pružaju. Jer pomoću knjiga putujemo kroz vreme i prostor, istražujemo nove ideje i poglede na svet, upoznajemo nezaboravne junake, čime smo bogatiji za svaku novu priču koja inspiriše, izaziva i obogaćuje naš život.

Noć knjige je zapravo podsetnik na važnu ulogu koju knjige igraju u našim životima. Bilo da je to kroz emotivne priče, naučna istraživanja, istorijska otkrića ili je samo do prostog uživanja u procesu čitanja, knjige imaju moć da nas promene i oblikuju na načine koje često ni najmanje ne očekujemo. Noć knjige je prilika da se proslavi upravo ta moć, da se prošire horizonti i podeli radost čitanja sa drugima.

Dođite da se po 28. put družimo zajedno na 59 lokacija u 34 grada u Srbiji i regionu. Utefterite period od 9. do 11. juna 2023. godine i povedite svoje nadraže!