Vesti

Slatki snovi uz knjige: Prednosti čitanja pred spavanje

26. maj 2023.
Čitanje pred spavanje je ritual koji mnogi praktikuju, ali iz različitih razloga. Jer nije uvek samo reč o uživanju u dobroj knjizi – postoji i niz dobrobiti po vaše zdravlje koje čitanje pred spavanje može doneti.

Foto: Freepik

Pre svega, čitanje pred spavanje može poboljšati kvalitet sna. Gledanje televizije, korišćenje računara ili pametnih telefona pre spavanja može ometati naš cirkadijalni ritam, time i san, jer plava svetlost koju ovi uređaji emituju može potisnuti proizvodnju melatonina, hormona odgovornog za san. S druge strane, čitanje, posebno čitanje fizičke knjige, ne izaziva ovaj problem. Fizička knjiga će vam pomoći da se opustite i pripremite za san.

Čitanje pred spavanje takođe može smanjiti stres. Razne studije su pokazale da čitanje, čak i ako traje samo šest minuta, može smanjiti nivo stresa do 68%. Dok čitate, fokus je na priči ili informacijama koje knjiga otkriva, što može odvratiti vašu pažnju od svakodnevnih briga i napetosti. Tako se vaš um opušta i priprema za san.

Pored toga, čitanje može povoljno uticati i na vaše mentalno zdravlje. Redovno čitanje poboljšava kognitivne funkcije, kao što su memorija i koncentracija, i na duže staze može pomoći u očuvanju zdravlja mozga. Čitanje pred spavanje takođe može poboljšati kreativnost, jer podstiče istraživanje novih ideja i perspektiva.

Foto: Freepik

Čitanje pred spavanje donosi doborobit i za emocionalnu inteligenciju. Knjige često istražuju kompleksne emocije i socijalne situacije, što dovodi do toga da bolje razumemo druge i lakše sa njima saosećamo. To sve skupa pomaže u poboljšanju međuljudskih odnosa, kako u privatnom tako i u profesionalnom životu.

Na kraju, čitanje pred spavanje može vam pomoći da razvijete redovnu rutinu spavanja. Knjiga će lako postati ono čemu ćete se radovati na kraju dana, a redovna rutina spavanja će vam poboljšati i kvalitet sna.
Bez obzira na to da li uživate u misterioznim trilerima, ljubavnim romanima, publicističkim knjigama o samopomoći ili naučnoj fantastici, čitanje pred spavanje može biti veoma korisno po vaše fizičko i mentalno zdravlje. Dakle, sledeći put kada se budete spremali za krevet, umesto da uključite televizor ili se latite svog telefona – uzmite knjigu. Vaš um i vaše telo biće vam zahvalni.

Uz naredni deo slagalice upotpunite svoje čitalačko iskustvo.