Vesti

Dvoje su društvo, a troje gužva

20. mart 2023.
Jedan od omiljenih književnih zapleta je treća osoba u ljubavnoj priči, i koliko god to komplikovalo stvari, o ljubavnim trouglovima uvek je zabavno čitati.

Foto: Freepik

Mnogi tvrde da ne vole knjige o ljubavnim trouglovima. Kažu da im se čine izmišljenim. Dovoljno je teško pronaći jednu osobu u koju ćete se zaljubiti, kako književni likovi pronalaze dve? Ali mnogi očigledno i vole knjige sa ljubavnim trouglovima, jer se stalno objavljuju nove. To je jedna od najpopularnijih romantičnih potki koja datira još iz klasične književnosti. Hoće li Elizabet Benet završiti sa Darsijem ili Vikamom? Da li će Džejn Ejr izabrati gospodina Ročestera ili sveštenika Džona? Prosto morate da nastavite da čitate te knjige da biste saznali kraj.

Ali izbor ne postoji samo između dva udvarača ili dve izabranice. Radi se i o tome da glavni junak mora da izabere šta će biti. U knjigama o ljubavnim trouglovima izbori glavnog junaka često predstavljaju njegova dva identiteta – što čini odluku mnogo značajnijom nego da je u pitanju samo veza. Knjige o ljubavnim trouglovima takođe mogu biti zaista, zaista zabavne za čitanje. Bilo da su lagane i lepršave ili emocionalno intenzivne, ako ste ljubitelji ovakvih književnih zapleta, ovo su knjige za vas.

„Klasični“ ljubavni trouglovi

Rebeka“ Dafne di Morije je bestseler koji stiče svoje poklonike sa svakom novom generacijom čitalaca. Druga gospođa De Vinter bila je družbenica bogate stare gospođe kada je na jednom od njihovih putovanja, u Monte Karlu, upoznala Maksima. Gospodin besprekornih manira i melanholične naravi veoma brzo dobija njenu naklonost i potpuno neočekivano je prosi. Po dolasku u Menderlej, nova gospođa De Vinter otkriće sasvim drugačiju narav svog muža. I ne samo to. Ona ne može ni po čemu da se meri sa Rebekom, prvom Maksimovom suprugom. Na to će je svakodnevno podsećati naročito kućepaziteljka gospođa Danvers. Njeno prisustvo primećuje se u Menderleju i nakon njene smrti. Ali ko je bila Rebeka? Ljubavni trougao ovde se zapravo ne odnosi na to da neko treba da donese odluku. To je gotički, psihološki triler o tome da li junaci mogu da ostave prošlost iza sebe i zajedno stvore novu budućnost.

Prvi put objavljen 1928. godine u Firenci, roman „Ljubavnik ledi Četerli“ D. H. Lorensa stekao je status svetskog bestselera tek početkom šezdesetih, zahvaljujući odolevanju britanskog izdavača pred napadima javnog tužioca zbog opscenog sadržaja knjige. Integralna verzija romana objavljena je mesec dana posle sudskog procesa i već u prvom danu prodato je 200.000 primeraka. Lirski i senzualan, Lorensov roman govori o osećanjima žene saterane u zamku sterilnog braka. Kada se Konin suprug ser Kliforfd Četerli vrati iz rata paralizovan od pojasa naniže, platonska ljubav među njima joj nije dovoljna. Društvena konvencija toga doba prećutno je odobravala pravo, ali i „zadatak“ ženama iz visokog društva da nađu ljubavnika koji će im, u ovakvom slučaju, podariti dete. Međutim, nežna ljubav koja će se razviti između ledi Četerli i lovočuvara sa imanja izazvala je burne reakcije kritičara i čitalaca. Iskren portret vanbračne afere i eksplicitne seksualne avanture njegovih junaka obeležili su knjigu kao kontroverznu. Nove generacije čitalaca imaju priliku da otkriju šta je to uzburkalo moderno društvo i da shvate ovaj roman kao Lorensovu kritiku moderne zapadne civilizacije.

Savremeno, zabavno i uzbudljivo

Dnevnik Bridžet Džouns“ počeo je da izlazi kao kolumna u londonskom Independentu i odmah stekao široku publiku svih polova i uzrasta. Istovremeno jasnim i suptilnim potezima, Helen Filding ocrtava vedriju stranu očajanja, sumnje u sebe i opsesivnosti, pritom praveći satiru na račun svega i svačega – od knjiga o samopomoći do feng šuija na način Kosmopolitena. Ko je uopšte Bridžet Džouns? Na početku izvanredno duhovitog romana, tridesetogodišnja pomoćnica u redakciji izdavačkog preduzeća pati od postprazničnog sindroma, ali ne odustaje od namere da pronađe unutarnju ravnotežu i smirenost. Tu su, takođe, i neizgovorene novogodišnje odluke – potraga za „pravim muškarcem“. Avaj, tu Bridžet katastrofalno skreće s „pravog puta“, upuštajući se u vezu sa šefom – notornim zavodnikom. A tu je i sin porodičnih prijatelja koji je prisustvovao svim njenim dečjim blamovima. „Dnevnik Bridžet Džouns“, kako je svojevremeno napisao londonski Tajms, „briljantno evocira život neudate devojke u određenom dobu. Svaka žena koja je ikad imala posao, ljubavnu vezu ili barem majku smejaće se naglas.“

Oštar poput kandži, pun oporog, ironičnog humora, smrtonosni roman „Moja sestra serijski ubica“ Ojinkan Brejtvejt zabavan je koliko i zastrašujući. Korede je ogorčena. A kako i ne bi bila pored Ajule, koja je omiljeno dete u porodici, njihova lepotica, potencijalni psihopata… A sada je i treći Ajulin dečko mrtav. Korede je Ajulina spasiteljka. Ona najbolje zna kako se pere krv, prtljažnik njenog automobila je dovoljno veliki da u njega stane leš, a pazi i da Ajulini postovi na Instagramu ne budu suviše razdragani u vreme kada treba da tuguje zbog svog „nestalog“ momka. Naravno, niko joj za to neće reći ni hvala. Korede je odavno zaljubljena u ljubaznog i zgodnog lekara s kojim radi u bolnici. Sanja o danu kada će on konačno shvatiti da je baš Korede prava žena za njega. Ali kada bude od nje zatražio Ajulin broj telefona, moraće sebi da prizna da je njena sestra serijski ubica i povuče granicu do koje hoće da je štiti.

Ukradeni poljubac“ je erotski roman L. Dž. Šen, bestseler autorke Njujork tajmsa. U središtu priče su jedan ugovoren brak, dva potpuno različita muškarca i glavna junakinja Frančeska Rosi, u velikoj životnoj dilemi. Kažu da vaš prvi poljubac treba da se zasluži. Njen je ukrao đavo sa balskom maskom pod crnim čikaškim nebom. Kažu da su bračni zaveti svetinja. Frančeskini su prekršeni pre nego što je izašla iz crkve. Kažu da vam srce kuca samo za jednog čoveka. Njeno se raspolutilo i krvarilo za dva muškarca koji su se borili za njega sve do samog kraja. Frančeska je bila obećana Anđelu Bandiniju, nasledniku jedne od najmoćnijih čikaških mafijaških porodica. Ipak, udala se za senatora Vulfa Kitona, koji je zapretio da će razotkriti grehe njenog oca ukoliko ne pristane na brak s njim. Jedan poljubac, dva muškarca, tri života. A negde između Frančeskino zauvek.

Jedna džangrizava tridesetogodišnjakinja, jedan mrzovoljan ali zgodan veterinar, jedan šarmantan i neodoljiv vlasnik danske doge i eto sjajnog romantičnog trougla koji se urotio protiv Božića u romanu „Ne samo za Božić“ Natali Koks. Čarli mrzi famu oko Božića, a po svemu sudeći, ovaj će joj biti najgori. Dečko ju je ostavio pre nekoliko nedelja, u stanu iznad njenog desila se eksplozija gasa, a njena majka je otišla u Melburn sa petim mužem. Bez dečka, na bolovanju i privremeno bez krova nad glavom, Čarli će nevoljno pristati da provede praznike u Devonu, u pansionu za pse koji drži njena sestra od ujaka. Iako je delovalo kao dobar plan, daleko od božićne groznice u Londonu, perspektiva mirnog okruženja na selu kakvu priželjkuje počinje da bledi kad upozna Slaba, Hulka, Malkoma, Hjuga, Malkomovog božanstvenog (ali zauzetog) vlasnika i Kala, neosporno privlačnog ali nepodnošljivo namćorastog i snishodljivog lokalnog veterinara.

Autor: Iva Burazor
Izvor: časopis Bukmarker, br. 27