Vesti

Stefan Marković dobitnik nagrade „Miroslav Josić Višnjić“

17. mart 2023.
Lagunin autor Stefan Marković dobitnik je nagrade „Miroslav Josić Višnjić“ za roman „Pokojnik drugog reda“. Nagrada se dodeljuje za najbolju prvu proznu knjigu autora do 35 godina.

U najboljem duhu naših poznatih satiričara i vrsnih kritičara svakodnevice pisac Stefan Marković napisao je roman „Pokojnik drugog reda“.

Na dan svoje sahrane četrdesetšestogodišnji hipohondar Petar Petrović Puška shvata da ne želi da bude pokopan. Odustaje od sahrane, spreman da se vrati starom životu, supruzi i sinu, kao i svom bezličnom i dosadnom poslu u pozorištu. Ali ništa se ne odvija po planu…

U društvu u kom nema mesta za žive, a kamoli za mrtve, preostaje mu jedino da se vrati u grob. Ali ni to ne ide lako, jer ga kolege pokojnici uvlače u pravu revoluciju.

Prema mišljenju žirija u sastavu: Slađana Ilić, Dragan Babić i Mileta Aćimović Ivkov (predsednik žirija), Stefan Marković je u romanu „Pokojnik drugog reda“ „izgradio višeznačnu priču u kojoj se elementi proze apsurda ukrštaju sa odlikama društvene satire i burleske.“

Marković je „kroz složen sistem izmena perspektiva i načina pripovedanja: od naturalističke i humorno-groteskne, do fantazmagorija i karnevalske, postigao da se u dinamizovanom kolopletu dešavanja osnovna priča o individualnom nepristajanju i otporu pretvori u snažno simbolizovan čin pobune mrtvih protiv moralne hipokrizije društva, rasapa vrednosti i marginalizacije umetnosti“, stoji u obrazloženju žirija.

Nagradu „Miroslav Josić Višnjić“ osnovala je Srpska čitaonica „Laza Kostić“ u Somboru. Stefanu Markoviću nagrada će biti svečano uručena u subotu 25. marta.

Roman „Pokojnik drugog reda“ možete pronaći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.