Vesti

Spremni za Oskare? 10 filmskih adaptacija knjiga koje su dobile Oskara

10. mart 2023.
Oskar je jedna od najprestižnijih nagrada koja se može dobiti u filmskoj industriji. Za romanopisce i scenariste koji adaptiraju knjige u scenario, jedan od najboljih načina da se uči od profesionalaca jeste preko filmskih adaptacija prema književnom predlošku koje su osvojile Oskara.


Sledi lista nekih od najboljih filmskih adaptacija nagrađenih Oskarom, koja će vam pomoći da odaberete šta ćete sledeće gledati. Na internetu možete potražiti i scenario koji ćete moći da pročite i tako savladate veštinu pisanja scenarija po književnom predlošku.

Kum

U ovoj priči o porodici umešanoj u svet italijanske mafije u Americi dobićete jedinstven uvid u prilično zanimljiv način života. „Kum“ nije samo nagrađivani film – i knjiga je bila bestseler.

Forest Gamp

„Forest Gamp“ je jedna od onih filmskih adaptacija koja će se naći na skoro svakoj listi. Priglupi, ali do srži neiskvareni mladić istražuje život tako što kreće iz Alabame i na kraju postaje deo istorijskih događaja. Ovaj film je takođe adaptacija bestselera.

„Dvanaest godina ropstva“

Filmska adaptacija memoara Solomona Nortupa opisuje njegovu otmicu i prodaju u ropstvo. Ovo je dirljiv i nezaobilazan film koji je dobio Oskara za najbolji film 2013. godine.

Ovo nije zemlja za starce

Kada se jedan čovek našao na mestu na kome je prodaja droge krenula po zlu, nije odoleo a da ne uzme novac koji je tamo ostao. Ta će mu odluka zauvek promeniti život. Autor Kormak Makarti napisao je više knjiga koje su doživele filmsku verziju.

Povratak kralja

Gospodar prstenova spada u one knjiške serijale koje su skoro svi čitali. Isto toliko ljudi, ako ne i više, odgledalo je serijal filmova. „Povratak kralja“ je Oskarom nagrađena ekranizacija koju vredi gledati više puta i predstavlja zaključak priče o Frodu koji sa svojom družinom pokušava da uništi „jedan prsten“.

Kad jaganjci utihnu

Ulaženje u um serijskog ubice nije nešto što većini ljudi zvuči primamljivo. Film „Kad jaganjci utihnu“ prati mladu Ef-Bi-Aj agentkinju koja pokušava da uhvati serijskog ubicu.

Šindlerova lista

„Šindlerova lista“, prvobitno objavljena pod nazivom „Šindlerov kovčeg“, nagrađivana je i kao knjiga i kao film. Priča iz žanra istorijske fikcije govori o čoveku po imenu Šindler koji otvara fabriku u kojoj zapošljava jevrejske radnike tokom Drugog svetskog rata.

Ubiti pticu rugalicu

Ovaj u celom svetu čuveni roman Harper Li adaptiran je 1962. godine u istoimenu Oskarom nagrađenu filmsku adaptaciju Roberta Maligana. Sa Gregorijem Pekom u ulozi Atikusa Finča i Meri Badam u ulozi Skaut, ekranizacija je naišla na dobar prijem kod publike, koja je uživala gledajući Pulicerom nagrađeni roman na filmskom platnu u izvođenju poznatih glumaca. Film je postigao komercijalni i kritički uspeh, i osvojio tri Oskara 1962. godine: za najbolji adaptirani scenario, najboljeg glumca i najbolju scenografiju.

Igra s Vukovima

Prelep i raskošan kao i njegova filmska adaptacija, roman Majkla Blejka prati veterana Američkog građanskog rata Džona Danbara, koji dobija naređenje da čuva napušteno vojno utvrđenje, sam i daleko od granice civilizacije na zapadu. Nakon što ga je niz događaja naterao da potraži sklonište u kampu američkih starosedelaca, život mu se iz korena menja. Epski vestern iz 1990. godine „Ples s Vukovima“ u kome glavnu ulogu igra i koji je režirao i producirao Kevin Kostner kao svoj režiserski debi, nominovan je za 12 Oskara na 63. dodeli nagrada, a osvojio ih je sedam: za najbolji film, najbolju režiju (Kostner), najbolji adaptirani scenario, najbolju montažu, najbolju scenografiju, najbolju originalnu muziku i najbolju montažu zvuka.

Put oko sveta za 80 dana

Ovaj roman iz 1873. godine viktorijanskog pionira naučne fantastike Žila Verna (autora „20.000 milja pod morem“, „Put u središte Zemlje“), adaptiran je više puta, ali film Majkla Andersona iz 1954. godine jedina je filmska adaptacija koja je dobila Oskara za najbolji film. Ova neodoljiva priča prati jednog gospodina koji se sa prijateljima opkladio u veliku sumu novca da može da obiđe svet za 80 dana. Neka trka počne.

Engleski pacijent

Nije samo film doživeo uspeh. Dok je filmska verzija imala 12 nominacija i osvojila Oskara za najbolji film, roman je ovenčan Bukerovom nagradom.

Ovi Oskarom nagrađeni filmovi osvajali su publiku širom sveta i dovodili do suza. Ako ste već uživali u ovim filmovima, nemojte propustiti da pročitate i knjige. U većini slučajeva knjige dodaju potpuno novi sloj priči – onaj u kome ćete još više uživati.

Izvor: pageturnerawards.com
Prevod: Borivoje Dožudić