Vesti

„Bio jednom jedan strah“ Jovice Tišme najbolja knjiga za decu na literarnom konkursu „Gordana Brajović“

10. mart 2023.
Knjiga „Bio jednom jedan strah“ autora Jovice Tišme proglašena je najboljom knjigom za decu za 2023. godinu na literarnom konkursu „Gordana Brajović“, koji organizuje Centar za kulturu i umetnost Aleksinac.

Žiri u sastavu: prof. dr Danijela Kostadinović, profesorka Filozofskog fakulteta u Nišu (predsednica žirija), prof. dr Kristina Mitić, profesorka na istom fakultetu, Dejan Aleksić, pisac, Dragan Bogutović, novinar, predstavnik porodice Brajović i Branislav Đorđević, novinar, predstavnik Novosti iz Beograda, jednoglasno je odabrao Tišmin naslov za najbolju knjigu namenjenu deci i mladima.

U knjizi „Bio jednom jedan strah“ nalaze se šašave priče za nestrpljivu decu. Zašto šašave? Zato što su u njima junaci jedna Đina koja traži da je izmisli pisac, jedna Pegla koja silno želi da bude nešto drugo, jedna Rupica koja mašta o tome da bude velika, jedan Vrabac koji je svio gnezdo u brkovima jednog poslastičara, jedna Ružna reč, jedan Četvrti sprat koji je želeo da bude prvi, jedan Petar koji je želeo da ne bude običan Petar, jedan neshvaćeni Gutač vatre, jedna dobra Suza, jedan pekar majstor Drema, jedno Bilo jednom jedno, i jedna neobična Baba. A zašto za nestrpljivu decu? A kakva druga deca postoje? A na kraju knjige su pričice o čudnim rečima koje se u pričama mogu naći.

Priznanje sa imenom ove „pesme među pesnicima“ (kako ju je nazvao Dragan Lukić), do sada je dobilo gotovo 40 naših najeminentnijih pisaca. Nagrađeni su za najbolje knjige namenjene mlađem i starijem dečjem uzrastu, bez obzira na literarni rod. A svojim literarnim prilozima Gordanin festival obogatilo je gotovo četiri hiljade učenika osnovnih i srednjih škola.

U najužem izboru za nagradu ove godine, među sedam naslova se našla i knjiga „Bajka o bajalicama“ Vojislava Todorovića u izdanju Lagune.

Svečanost dodele nagrade i priznanja će se održati 25. aprila u Centru za kulturu i umetnost Aleksinac.