Vesti

Dobitnica Ninove nagrade Danica Vukićević u svim Delfi knjižarama

24. januar 2023.
Ovogodišnja dobitnica Ninove nagrade je Danica Vukićević za roman „Unutrašnje more“, a odluku o laueratkinji doneo je žiri, koji je radio u sastavu Teofil Pančić, (predsednik), Marija Nenezić, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović.


„Roman Danice Vukićević, formalno inventivan, preispituje probleme egzistencije, od privatne do društveno-političke ravni, od materijalnosti svakodnevice do ključnih unutarnjih drama pojedinaca u savremenom svetu. Jezičkom suptilnošću i silovitošću, Danica Vukićević transformiše fragmentarni način pisanja u celovitu romanesknu sliku sveta“, stoji u obrazloženju žirija.

U recenziji nagrađenog romana „Unutrašnje more“ piše da Danica Vukićević u svojoj knjizi proze nastavlja da piše u formi „dinamičnog, vrcavog i lucidnog portretisanja… realnosti domišljatim i pamtljivim pesničkim slikama“, te prenosi „frenetični ritam, zvukove grada, zbrku u komunikaciji, eksperiment u jeziku i o jeziku“ (Vladislava Gordić Petković).

Danica Vukićević piše poeziju i prozu, bavi se književnom kritikom i esejistikom. Objavila je šest zbirki poezije i dve zbirke kratke proze. „Unutrašnje more“ je njen prvi roman.

Knjigu možete naći u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtu delfi.rs.