Vesti

Klasik svetske književnosti „Zamak“ Franca Kafe u prodaji od 5. decembra

02. decembar 2022.
Franc Kafka nas destabilizuje svojom prozom u kojoj banalnost svakodnevice poprima obrise neobičnog sna ili bajke. Njegovi junaci se vrte ukrug, pokušavajući da postignu nešto za šta im je potrebno odobrenje autoriteta pred kojim je svaka individualnost beznačajna i potisnuta.

Roman „Zamak“ počinje dolaskom glavnog junaka K. u seoce podno zamka, iz kojeg se, kako izgleda, upravlja seoskim životom i poslovima. K. nailazi na niz prepreka, nepoznanica i nezadovoljstava dok pokušava da dopre do zamka, kako bi obavio posao koji ga je tamo i doveo. Nestrpljiv je, želi da mu se ispune prava, on je odgovoran pojedinac, što bi narušilo utvrđeni poredak u selu. Zato je u očima seljana apsurdna pojava, stranac, uljez.

Svojim humorom Kafka ističe besmisleno ustrojstvo stvari i teškoće koje srećemo kada pokušamo da pronađemo sopstveno mesto u svetu. Čitajući opise zamka uronjenog u zimsku maglu, probijamo se kroz neprijateljsko podneblje sa nevoljnim i snažnim utiskom da se fizički borimo sa polarnim smetovima. Dok K. vodi bitku sa nevidljivom birokratijom, naslućujemo da je ovde reč o nečemu mnogo dubljem, važnijem, da smo svedoci iskonske borbe sa bolom, samoćom i željom da se bude sa drugim.

Kafka se ubraja među najznačajnije i najuticajnije pisce XX veka. Decenije koje su protekle od nastanka njegovih dela nimalo nisu umanjile njihovu modernost i aktuelnost. „Zamak“ je nedovršen Kafkin roman koji i pored toga ne gubi ništa od svoje vrednosti. Knjiga sadrži predgovor profesora književnosti Vladimira Gvozdena, specijalno napisan za ovo izdanje, u kojem se delo na savremen način osvetljava i interpretira.

„Zamak“ možete naći u prodaji od ponedeljka 5. decembra u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.