Vesti

Prekretnica Drugog svetskog rata – „Barbarosa“ Džonatana Dimblbija u prodaji od 5. decembra

29. novembar 2022.
Napisano na osnovu brižljivo proverenih činjenica i sa mnogo humanosti, „Barbarosa“ Džonatana Dimblbija je delo koje će preobraziti naše shvatanje Drugog svetskog rata i dvadesetog veka.

Ciljevi Operacije Barbarosa, Hitlerovog napada na Rusiju juna 1941, bili su: uništenje sovjetskog komunizma, likvidacija Jevreja i stvaranje životnog prostora za višu nemačku rasu. Međutim, ovaj ambiciozni poduhvat doveo je naposletku do uništenja Trećeg rajha i imao je katastrofalne posledice po Nemačku, čiji su milioni vojnika poginuli, ranjeni i nestali u borbama. Bila je to kolosalna greška – i glavni razlog Hitlerovog poraza u Drugom svetskom ratu.

Koristeći neobjavljivane arhivske materijale, kao i neprevođene ruske izvore, Džonatan Dimblbi prvi put stavlja Operaciju Barbarosa na odgovarajuće mesto u istoriji. Od njenih korena u pepelu Prvog svetskog rata do njenog uticaja na posleratnu Evropu, opisuje njene vojne, političke i diplomatske aspekte iz svih uglova i daje punu i živu sliku te divovske borbe čija priroda i posledice do sada nisu ovako temeljno istražene.

Džonatan Dimblbi je politički komentator i istoričar. Bio je autor mnogih emisija koje su se bavile aktuelnim političkim temama. Tokom karijere je snimio i nekoliko dokumentarnih filmova i televizijskih serija. Objavio je osam knjiga, a poslednje tri, uključujući i „Barbarosu“, bave se presudnim događajima tokom Drugog svetskog rata.

Knjigu „Barbarosa“ možete naći od ponedeljka 5. decembra u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.