Vesti

Roman „Đavolski dobar bluz“ Ivana Nešića u prodaji od 7. oktobra

04. oktobar 2022.
Džimi Dikson je povučeni tinejdžer koji skromno živi sa samohranom majkom. Svakodnevno ga maltretira lokalna družina koju predvodi nasilnik zvani Kameni. Džimi utehu nalazi u sviranju gitare, čemu ga podučava neobični lokalni bluzer Džerom Halford. Ali njegov muzički napredak budno prati tajanstvena komšinica Bibop Mama, u čijoj se kući neprestano vrti jedna te ista pesma iz samo njoj znanih razloga.

Kada se u Džimijevoj prilično sumornoj stvarnosti iznenada pojavi misteriozni Iluzionista, talentovani momak započeće putovanje koje će se završiti faustovskom dilemom.

Da li će imati dovoljno snage da odoli više nego privlačnoj opsenarevoj ponudi?

Roman „Đavolski dobar bluz“ predstavlja omaž tvorcu delta bluza Robertu Džonsonu: ima 29 poglavlja jer je upravo toliko pesama snimio tokom svog kratkog života ovaj izvanredni muzičar, a priča o Diksonu zasnovana je upravo na legendi o Džonsonovom susretu na raskršću – čovek u crnom nudi nešto jedinstveno, ali cena je previsoka, u šta će se glavni junak vrlo brzo uveriti…

Osnovna ideja za roman nastala je pre više godina i, pored toga što se zasniva na legendi o Robertu Džonsonu, svoje zaleđe ima i u tragičnom kraju Badija Holija, Ričija Valensa i Džej Pi „Big Boper“ Ričardsona.

„Za potrebe sižea umešan je misteriozni entitet, za koji se ispostavlja da je takođe bio upleten i u događaje vezane za legendarnog Delta bluzera. Istraživao sam i čitao literaturu koja se, zbog teme, uglavnom odnosila na bluz, rokenrol i santeriju. Do određenih saznanja došao sam zahvaljujući odličnim dokumentarnim filmovima koji se mogu pronaći na internetu. Ali najizazovnije je bilo uskladiti priču čiji se delovi dešavaju u razmaku od nekoliko decenija. Tu je i kombinovanje istorijskih ličnosti sa fiktivnim zapletom, što vam s jedne strane omogućava da pustite mašti na volju, dok s druge morate dobro promisliti jer hodate vrlo klizavim terenom“, rekao nam je povodom izlaska knjige Ivan Nešić.

Roman „Đavolski dobar bluz“ možete pronaći od petka 7. oktobra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.