Vesti

Sve što su me knjige naučile kako pronaći ljubav

26. septembar 2022.
Suočena sa nekom od težih odluka koje u životu valja doneti, često se zapitam šta bi mi u datom trenutku pružilo najbolji uvid u sveukupnost relevantnog iskustva ljudskog roda. Ponekad odgovor pronađem u epizodi „Prijatelja“. Obično se odgovor pojavi u obliku nečeg jestivog. Ova su se rešenja, međutim, pokazala problematičnim jer je odgovor koji dobijem obično zaklonjen maglom Džoijevog rasuđivanja, a tegla „Nutele“ smisao života čini očiglednim samo negde do treće kašike. Sledeće čemu se okrećem u potrazi za savetom je, posle više supenih kašika različitih čokoladnih namaza – iznenađenje! – književnost. Dž. K. Rouling me je naučila da je smisao života prijateljstvo. Harper Li me je naučila koliko su važni istina i pravda. Haruki Murakami me je naveo da dovedem u pitanje čitavost postojanja, stvarnosti i ovaca, dva puta. Upravo zbog toga mislim da bi knjigama trebalo da se okrenemo i za savete o ljubavi. Slede, sakupljeni na jednom mestu, svi saveti o ljubavi i tome kako je pronaći, kojih sam mogla da se setim, iz nekih od mojih omiljenih književnih dela. Na vama je da li ćete ove savete i uvažiti.

Foto: Freepik

„Romeo i Julija“
Upadnite na žurku, obavezno povedite nekoga da vam čuva leđa i ne zaboravite da sa sobom ponesete sveopšti osećaj očajanja.

Igre gladi
Pretvarajte se da ste zaljubljeni. Sve dok se ne zaljubite, dobijate dodatne poene ukoliko vaša ljubav na subverzivan način ugrožava represivni režim.

Male žene
NEMATE VI VREMENA ZA LJUBAV, sve dok se ne preselite u Njujork.

En iz Grin Gejblsa
Zapodenite intelektualne zavade sa pametnim, naočitim momcima u školi, prevrnite kanu i čekajte da vas jedan od njih spase.

Hari Poter
Potencijalne partnere tražite među braćom i sestrama svog najboljeg druga.

Gordost i predrasude
Odaberite naočitog, ali zamišljenog i nesrećnog muškarca, ubedite sebe da je kreten, shvatite da ste pogrešili, a onda se ljubakajte u suton.

Džejn Ejr
Čekajte sve dok ne začujete svoju srodnu dušu kako vas doziva sa one strane močvare.

Gospođa Bovari
Preselite se u Jonvil, u Francuskoj, i pronaći ćete SVE LJUBAVI. Možda i previše ljubavi.
 
Veliki Getsbi
Promenite ime i napravite nekoliko raskošnih žurki.

Lovac u žitu
Pozovite ili pošaljite poruku svima čiji broj imate sačuvan u telefonu. Neko će od njih sigurno želeti da posmatra patke sa vama.

Orkanski visovi
Radite suprotno svemu onome što rade likovi u ovoj knjizi.

Da li i vi tražite ljubavne savete u omiljenim knjigama, poput mene?

Autor: Emili Braun
Izvor: sparknotes.com
Prevod: Milan Radovanović