Vesti

„Lice bez maske“ – razgovor između Maje S. Bašić i Vlade Ilića

22. Septembar 2022
Konstelacije, porodični raspored, poredak ljubavi na naše prostore doneo je Vlado Ilić. U knjizi „Lice bez maske“ upoznajemo njegovu konstelaciju: od dečaštva, preko brakova, priče o rođenju dece, školovanju i ličnom razvoju, čitalac ima privilegiju da zaviri u srce i dušu ovog čoveka, učitelja i terapeuta.

Kada čovek ima sreću da živi svoj poziv koji se sastoji od širenja ljubavi i pomirenja, onda takva osoba privlači mnoge učenike, sledbenike, istomišljenike. Prirodno, svi oni žele da upoznaju bolje svog mentora, da se inspirišu njegovim primerom i slede njegove korake.

Kroz razgovor sa Majom Bašić saznajemo kako je tekao životni put Vlade Ilića, sa kakvim se izazovima suočavao, kako je tekao njegov profesionalni razvoj, a sa čitaocima je podelio i svoje uvide o pandemiji, Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i drugim ključnim aspektima savremenog života koji se tiču svih nas.

„Ja jesam čovek bez maske“, kaže Vlado Ilić. „Osnova moga rada i života je da se dopre do suštine bića, a to je nemoguće skrivanjem i laganjem sebe samog i drugih. Nikada nije bilo lako biti lice bez maske, a to nam je sada potrebnije više nego ikada pre.“

Iako je Maja Bašić studiozno spremala pitanja, razgovor je tekao opušteno, te su tako nastajala nova pitanja i potpitanja: „Te 2020. godine, kada smo razgovarali na daljinu i međusobno se upoznavali, kao dva čoveka i trenera različitih metoda, dve reči su bile najčešće korišćene – LICA i MASKE. Ali ne samo zbog toga, Vlado Ilić je bukvalno i figurativno bio čovek bez maske.“

„’Lice bez maske’ u pravom smislu svog značenja poziva ne samo na interaktivno čitanje već inspiriše za hrabrost da u vremenu kada na našoj planeti ima više ljudi nego ikad pre, a nikad manje ljudskosti, probudimo ljudskost u sebi, da probudimo ljubav prema sebi i svojoj okolini, da kroz iskonsku iskrenost i transparentnost živimo svoj život, u ovom trenutku ovde i sada“, rekao je Ilić i dodao: „Ova knjiga i vas može inspirisati da ostanete verni sebi i po cenu da zbog toga morate izneveriti druge, i dalje ostanete LICE BEZ MASKE ili da ako to još niste, skupite hrabrost da to budete i živite. Da ne pravite buđave kompromise, da ne glumite svoj orgazam i ne glumite svoj život kao tuđi, već da živite svoj, jedan, jedini, jedinstveni, punim plućima, bez straha da ćete izgubiti pravo na pripadnost ako dozvolite sebi da budete uspešni i da vam je dobro, da kao lice bez maske živite LJUBAV, LJUBAV koja ima budućnost.“

Vlado Ilić (1962) stekao je univerzitetsko obrazovanje u Beogradu, a postdiplomske studije je pohađao u Nemačkoj. Oženjen je i otac petoro dece.

Maja S. Bašić se školovala na Univerzitetu u Beogradu, gde je i radila kao asistent na Medicinskom fakultetu. Posle trideset pet godina rada sa ljudima, kao doktor-anesteziolog, menadžer u zdravstvu, konsultant i HYL trener, želi da prenese novu snagu reči onih koji već jesu influenseri u poslu kojim se bave.

Knjigu „Lice bez maske“ možete pronaći od petka 23. septembra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.