Vesti

Jedan od najznačajnijih romana 20. veka – „1984“ Džordža Orvela u prodaji od 19. avgusta

18. Avgust 2022
Otkako je 1949. godine objavljena, Orvelova „1984“ služila je kao podsetnik svakoj novoj generaciji da bude na oprezu kako stvarnost romana ne bi postala naša realnost.

Radnja romana, smeštena u London istoimene godine, opisuje futurističko totalitarno društvo čiji oligarhijski vlastodršci koriste najsavremenija dostignuća tehnologije i psihologije kako bi mase držali u pokornosti. Glavni junak je Vinston Smit, sitni službenik u Ministarstvu istine zadužen za režimsku propagandu, koji postaje razočaran svojim životom i pokušava da izvede pobunu koja završava njegovim hapšenjem i mučenjem.

Čini se da su neki „1984“ čitali sa više razumevanja od drugih i da su je koristili kao udžbenik. Jer Orvelova realnost je, izgleda, konačno postala realnost naših života. Kontrolisani mediji i dirigovana kontrola društvenih mreža na kojima je sloboda mišljenja zamenjena „slobodom govora“ samo su delić ostvarenog inventara Orvelovog najpoznatijeg i najmračnijeg romana. Popularnost romana se odrazila i u brojnim jezicima u koje su ušle fraze iz romana kao što su novogovor i veliki brat.

Stoga nemojte ovu knjigu čitati ni kao opomenu ni kao roman, čitajte je i vi kao udžbenik da biste bolje upoznali neprijatelja. Godina hiljadu devetsto osamdeset četvrta tek počinje.

Kultni roman „1984“ u novom, sjajnom prevodu Gorana Skrobonje, možete naći od petka 19. avgusta u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.