Vesti

Kako da zaštitite knjige od insekata?

24. Jun 2022
Verujem da nisam jedina koju obuzme osećaj panike kada u blizini polica sa knjigama vidi bilo kakve insekte. Posle obaveznog gađenja i psovanja, prvo što mi padne na pamet je: „Šta ako nekako uđu u knjige?“ Nažalost, imala sam i nekoliko iskustava sa sličnim pošastima, što me je motivisalo da se pozabavim time kako da svoje knjige zaštitim od insekata. Evo šta sam saznala.


INSEKTI KOJI VOLE KNJIGE

Jeste li znali da knjiški moljci stvarno postoje? Izraz se obično ne odnosi na određenu vrstu insekata, već postoje mnogi insekti koji vole knjige. Između ostalih tvrdokrilci, knjiške vaši, moljci, srebrne ribice, termiti i bubašvabe. Ove odvratne stvorove privlači lepak u knjigama, buđ na stranicama, kao i sam papir, čime se svime hrane. Zastrašujuće saznanje je da grinje više vole vašu krv od vaših knjiga, te ne postoji opasnost da će vam pojesti biblioteku. Znaju, međutim, da se „švercuju“ u knjigama ili da ih koriste kao sklonište, što je verovatno podjednako grozno. Sada kada znate kojih se insekata valja čuvati (izvinjavam se ako sam ih dobrano ogadila), hajde da vidimo kako se od njih možete zaštititi, kao i kako ih se možete otarasiti ako se pojave.

PREVENCIJA

Sklonite knjige sa poda

Držite knjige na policama, tako da vam pod bude čist i prohodan. Naravno, najveći broj insekata se penje bez većih problema, ali knjige koje stoje na podu su isuviše laka meta.

Sklonite knjige iz spavaće sobe (ili ih bar udaljite od kreveta)

Verovatno ste videli slike polica koje vise iznad kreveta. Mada lepo izgledaju na Pinterestu, kada god vidim takve slike, prvo pomislim na insekte koji sebi tu prave topli dom. Grinje vole da sviju gnezdo u vašim krevetima ili u njihovoj neposrednoj blizini, te nemojte knjige držite u istoj prostoriji, ako baš ne morate.

Druge insekte sa ovog spiska, poput bubašvaba ili srebrnih ribica, privlači vlaga, te stoga vole da se smeste u kupatilu ili kuhinji, ali pretpostavljam da mnogo manje ljudi drži knjige u ovim prostorijama. Ukoliko ima takvih, nudim isti savet.

Držite knjige na suvom i vodite računa o tome koliko je vazduh vlažan

Vratimo se pitanju vlage, koja može izazvati pojavu i širenje buđi – mimo toga, ona privlači i insekte. Stoga izbegavajte da knjige držite u prostorijama u kojima je obično visoka temperatura ili velika vlažnost vazduha, kao što su podrum ili tavan. Ukoliko možete, knjige uvek držite u dnevnom boravku i koristite ventilator, klimu ili isušivač vazduha, posebno tokom toplijih meseci, da biste kontrolisali temperaturu i vlažnost prostorije. Mada morate voditi računa i o tome da ne preterate, pošto knjigama škodi i ako ih isušite.

Koristite plastiku (nikako karton) za odlaganje knjiga

Ukoliko imate knjige koje ne držite na policama ili ste ih negde privremeno sklonili, koristite plastiku umesto kartona za pakovanje, pošto karton može biti jako privlačan dom i izvor hrane za insekte, poput bubašvaba.

Otarasite se buđi i vlage na knjigama

Ukoliko primetite da se na vašim knjigama pojavila buđ, postarajte se da ih dobro očistite, kako problem ne bi postao daleko ozbiljniji.

Držite hranu podalje od knjiga

I hrana privlači insekte, posebno kada se ostavi na otvorenom. Nemojte držati velike količine hrane u blizini knjiga ili, ako već držite grickalice pri ruci, čuvajte ih u hermetički zatvorenim posudama i detaljno sve očistite nakon jela.

Redovno čistite police

Naslage prašine predstavljaju idealno utočište za insekte, pa se trudite da često čistite police, brišete prašinu sa njih i samih knjiga. Isto važi i za ostatak vašeg doma. Ovo mi je u početku bila najomraženija praksa, ali zahvaljujući TikToku i audio-knjigama, postala sam opsednuta čišćenjem.

Proveravajte svoje knjige u potrazi za tragovima insekata

Obratite pažnju na izmet na policama i žute ili braonkaste mrlje na gornjoj strani vaših knjiga, posebno u blizini poveza, pošto to mogu biti tragovi insekata, poput srebrnih ribica, bubašvaba ili grinja. Srebrne ribice ostavljaju i blede, svetlije tragove na koricama knjiga ili stranicama na kojima su pojele gornji sloj. Načete stranice ili rupe u stranicama takođe mogu biti tragovi srebrnih ribica, termita ili bubašvaba.

Foto: Freepik

A KADA SE POJAVE INSEKTI...

E sad, ukoliko su se insekti već pojavili, pre svega – žao mi je zbog toga. To je stvarno grozno i vi to niste zaslužili. Takve stvari se ponekad jednostavno dešavaju i to ne znači da vi niste uredni ili pedantni, ili štrokavi, ili da se na vas odnosi bilo koji od tih termina koje koristimo da bismo zamerali ljudima zato što ne održavaju svoje domove u odgovarajućem stanju, što, i u najboljim uslovima, nije lako.

Sledeći korak: potražite profesionalnu pomoć što je pre moguće, pošto, iako sam „knjiški moljac“ i odnedavno opsednuta čistoćom, ipak nisam stručnjak. Na osnovu onoga što znam, mogu samo da kažem da se same knjige ne tretiraju pesticidima. Obično se tretira okolina, poput prostora iza polica, što bi, nadam se, trebalo da bude dovoljno.

Ukoliko primetite probleme sa određenim knjigama, možete probati da ih spakujete u zatvorenu plastičnu kesu i stavite u zamrzivač da biste ubili insekte. Morate, međutim, voditi računa o tome da zamrzivač bude dovoljno hladan (-18 stepeni i niže) i da knjige dovoljno dugo držite unutra (za grinje, najmanje četiri dana). Izlaganje knjiga visokim temperaturama, kao što je, na primer, stavljanje u mikrotalasnu, nije preporučljivo, pošto izaziva više štete od zamrzavanja. Ali, ponovo, najbolje je da se konsultujte sa profesionalcem.

Međutim, posle svega rečenog, mora se dodati i da je, u stvari, sasvim u redu otarasiti se i samih knjiga. Ponekada ih ne vredi spasavati, posebno pošto se većina knjiga može zameniti, a sama pojava insekata je dovoljno stresna sama po sebi. Ponekada morate svom domu i svom mentalnom zdravlju dati prednost u odnosu na knjige. I to je sasvim u redu. Niste loša osoba ako poželite da se otarasite knjiga.

Autor: Đina Nikol
Izvor: bookriot.com
Prevod: Milan Radovanović