Vesti

Grčka mitologija – neiscrpni izvor inspiracije

27. Maj 2022
Drevni mitovi i legende se prenose već hiljadama godina. Ove priče nas fasciniraju savršenom mešavinom epske avanture, intrigantne misterije i vrebajućeg, iskonskog zla.


Foto: Freepik

Poslednjih godina brojne knjige koje se bave likovima iz mitologije postale su veliki bestseleri. Glavni razlog za to jeste činjenica da ovi mitovi pružaju savremenom čoveku uvid u to kako su ljudi mislili u prošlosti, šta su smatrali važnim, kako je njihov moral funkcionisao, a s druge strane grčka mitologija je svakako mnogo doprinela razvoju klasične i moderne književnosti, pa nije čudno da pisci i dan-danas crpe inspiraciju iz ovih priča. Izdvojićemo danas neke od trenutnih bestselera ovog žanra i najaviti dve nove poslastice koje vas očekuju do kraja godine.

Kirka“ – Madlin Miler


Njen prkosni glas odjekuje i širi se kao vatra, a njena priča je zanosan, živopisan ep o rivalstvu u porodici, o ljubavi i gubitku. Ona je Kirka, prognana žena, veštica, ljubavnica, odrasla u senci između sveta bogova i ljudi, a nijednom ne pripada u potpunosti.
Hiljadu brodova“ – Natali Hejns

Usred noći Kreusa se budi i shvata da njen voljeni grad gori. Deset naizgled beskrajnih godina grčko-trojanskog sukoba sada je prošlost. Troja je pala. Za samo nekoliko časova jedini način života koji je Kreusa ikad poznavala pretvoriće se u pepeo… Ovo nije priča o jednoj ženi ili dvema. Ovo je priča o svima njima.
Ćutanje devojaka“ – Pet Barker


Ovo je priča o „Ilijadi“ kakvu nikada ranije nismo čuli jer će nam je pripovedati Briseida, trojanska kraljica i Ahilova zarobljenica. Briljantno napisan, prožet prizorima užasa i vanredne lepote, ovaj roman daje glas jednoj izuzetnoj ženi — i odeva drevnu priču u novo ruho.
Ahilova pesma“ – Madlin Miler

Patroklo, stidljivi mladi princ, prognan je na dvor kojim vladaju kralj Pelej i njegov savršeni sin Ahil, koji sklapa prijateljstvo sa obeščašćenim kraljevićem. Ubrzo stižu vesti da je oteta Helena, kraljica Sparte. Rastrzan između ljubavi i strahovanja, Patroklo polazi s Ahilom u Troju, i ne znajući da će godine koje će uslediti staviti na probu sve do čega im je stalo.

Spremamo još dva naslova kojima će se sigurno obradovati svi fanovi žanra:

„Stone Blind: Medusa's Story“ – Natali Hejns

Meduza je jedini smrtnik u porodici bogova. Odrastajući sa sestrama, ona brzo shvata da je jedina koja stari, doživljava promene, oseća slabost. Njen ograničeni životni vek joj stvara nelagodu koju njena porodica nikada neće razumeti. Ovo je priča o tome kako je jedna mlada žena postala čudovište u očima svih.
„Daughters of Sparta“ – Kler Hejvud


Muškarci su milenijumima pričali legendu o ženi čije je lice pokrenulo hiljadu brodova – ali sada je vreme da čujemo njenu stranu priče. Ovo je priča o tajnama, ljubavi i tragediji žena koje stoje iza najrazornijeg rata u mitologiji, zloglasne Helene i njene sestre Klitemnestre.

Autor teksta: Dunja Lozuk