Vesti

Večera koja je inspirisala klasike Oskara Vajlda i Artura Konana Dojla

19. Maj 2022
Književnost se ne stvara ni iz čega, pozadina najslavnijih književnih dela krije bogate i složene priče. Najpoznatija je ona o vikendu tokom koga je Meri Šeli dobila inspiraciju da napiše „Frankenštajna“ (i da Džon Polidori napiše „Vampira“), ali nije jedina u kategoriji jedinstvenih događaja koji su promenili književnu istoriju. Krajem 19. veka, dva čuvena pisca prisustvovala su večeri posle koje su obojica napisali neka od svojih najčuvenijih dela.

Foto: Rawpixel

Ti pisci bili su Oskar Vajld i Artur Konan Dojl. Obojica su prisustvovali večeri u londonskom hotelu Lengam 1889. godine. U to vreme, obojica su već bili u usponu – Dojl je nedugo pre toga stvorio Šerloka Holmsa, a Vajld je bio čuven po svojim delima i stavovima o estetici.

Tema okupljanja bilo je njihovo stvaralaštvo. Večeru je organizovao Dž. M. Stodart iz filadelfijskog časopisa Lipinkot. (Među zapaženim piscima koji su objavljivali u Lipinkotu kroz istoriju nalaze se Radjard Kipling i Vila Kejter). Stodart je u Londonu bio u potrazi za novim beletrističkim sadržajem za časopis – zbog čega su Vajld i Konan Dojl bili na večeri.

Dela koja su nastala posle tog sastanka su svetle tačke u bibliografijama oba pisca. U Lipinkotu je Vajld objavio „Sliku Dorijana Greja“, a Konan Dojl „Znak četvorice“, roman sa Holmsom u glavnoj ulozi. Obe knjige su doprinele književnom ugledu njihovih tvoraca, a događaj koji je pokrenuo njihovo stvaralaštvo čvrsto drži svoje mesto u istoriji književnosti.

Autor: Tobajas Kerol
Izvor: insidehook.com
Prevod: Đorđe Radusin