Vesti

Promocija knjige „Ratnik sunca“ Živojina Petrovića u knjižari Delfi SKC 19. maja

13. Maj 2022
Autor bestselera „Nestvarno, a stvarno“ i „Do viđenja!“ Živojin Petrović predstaviće beogradskoj publici svoju poslednju knjigu „Ratnik sunca“ u knjižari Delfi SKC 19. maja od 18 sati.

O knjizi u kojoj je predstavljena misterija smrti našeg čuvenog naučnika prof. dr Branka Lalovića, prvog borca za obnovljivu energiju u Srbiji, govoriće, pored autora, prof. dr Tomislav Pavlović, najuspešniji učenik i živi svedok lika i dela profesora Lalovića, i Aleksandra Vasiljević, istraživač i pomoćnik autora.

Profesor dr Branislav Branko Lalović (1928–1988), zapaženi nuklearni fizičar Instituta „Boris Kidrič“ u Vinči, započeo je sedamdesetih godina prošlog veka značajna istraživanja o alternativnim izvorima energije. Nakon vrlo uspešnih eksperimenata postao je jedan od najpoznatijih stručnjaka na polju Sunčeve energije.

Ekološki korifej i solarista svetskog renomea, omiljeni profesor na tri univerziteta u Srbiji, pionir solarne arhitekture koji je uvrstio SFRJ u sam vrh svetske nauke, domaću i međunarodnu javnost prvo je zasenio genijalnim delima, a zatim naprasno napustio ovaj svet pre vremena, ne želeći do poslednjeg trenutka da poveruje da je – možda – ubijen.

„Ratnik sunca“ je priča o sudbini naučnog velikana u našem društvu i dilemama o upotrebi solarne i nuklearne energije koje su aktuelne i danas. To je autentično svedočanstvo o čoveku koji je otvorio dotad nepoznata vrata nauke i tehnike, ali naše društvo nije imalo dovoljno znanja i hrabrosti da zakorači kroz njih.

Dobro došli!