Vesti

5 zanimljivosti o Orvelovom životu

21. Januar 2022
Na današnji dan umro je jedan od najslavnijih pisaca 20. veka.Pored toga što je postao poznat pod pseudonimom (pravo ime mu je Erik Artur Bler), Orvel je bio zakleti socijalista koji nam je podario neke od najboljih kritika totalitarizma u 20. veku. Kako je to postigao? Odgovor na to je – iskrenošću i direktnim ličnim iskustvom. Najpoznatiji je po svoja dva romana „Životinjska farma“ i „1984“. Prvi roman je bajka napisana jednostavnim stilom; drugi je distopijsko delo koje pršti od brutalnih opisa i ozbiljnih teorijskih razmatranja o politici. Oba književna dela metodički raskrinkavaju opasnost koja se krije iza totalitarnih režima. Međutim, Orvela takođe cene i kao jednog od najboljih esejista 20. veka.

Ono što možda niste znali o njemu, možete pročitati u daljem tekstu.

1. Orvel je rođen u Bengalu u Indiji (koja je tada još uvek bila deo Britanskog kraljevstva), ali se u prvoj godini života vratio u Englesku sa majkom. Otac je ostao u Indiji i Orvel ga godinama nije video.

2. Jedna od sjajnih stvari kod Orvela jeste što ne morate da nagađate šta misli o nekoj temi – obično je za sobom ostavljao pisani trag. U eseju Such, Such Were the Joys, Orvel detaljno opisuje svoje loše iskustvo u engleskom internatu, otpočinjući priču time kako se upiškio u krevetu, nakon čega je ubrzo dobio batine.

3. Orvel je služio u Indijskoj državnoj policiji u Burmi, što mu je omogućilo da iz prve ruke iskusi političke i rasne nepravde.

4. U prvom publicističkom delu „Niko i ništa u Parizu i Londonu“ Orvel opisuje svoje beskućničko iskustvo uzduž i popreko Engleske i Francuske. Prihvatao je loše plaćene poslove sa dugim radnim vremenom, dok je u nekim trenucima bio i nezaposlen, pa je čak spavao na obali kako bi izbegao svog stanodavca.

5. U Španskom građanskom ratu, dok se borio na strani republikanaca, zadobio je prostrelnu ranu na vratu i zamalo nije poginuo.

Izvor: enotes.com
Prevod: Aleksandra Branković
Foto: Ben Sutherland / CC BY 2.0 / Wikimedia Commons