Vesti

Na konferenciji za novinare predstavljena Noć knjige

06. Decembar 2021
Laguna i Delfi knjižare nastavljaju da promovišu književnost i čitanje organizujući 25. Noć knjige, koja će se ovoga puta održati od 10. do 12. decembra na čak 63 lokacije u knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca u 33 grada u Srbiji i regionu (Banjaluka, Bijeljina, Tuzla, Sarajevo, Gradiška, Prijedor, Podgorica, Nikšić), kao i na sajtovima laguna.rs i delfi.rs pod pokroviteljstvom Eurobank Srbije.
 

Na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena manifestacija govorili su urednici u Laguni Ivana Misirlić i Zoran Penevski i novi Lagunin autor Darko Tuševljaković.
 
Ivana Misirlić je istakla da i ovu Noć knjige obeležavaju veliki popusti na izdanja Lagune:
 
za kupovinu jedne knjige 25%,
za dve knjige 30%,
za tri knjige 35%,
a za četiri ili više knjiga 40%.
 
„U promovisanju knjige i čitanja priključili su nam se i drugi izdavači, njih preko stotinu. Na njihova izdanja važiće popust od 20%, kao i na strana izdanja i gift asortiman“, istakla je Misirlićeva.
 
Zoran Penevski u Laguni brine o književnosti za decu i mlade, a ovoga puta čitaoci će imati prilike da biraju među sjajnim izdanjima koja se tiču i ekologije, nauke, ali i popularnim serijalima kao što su knjige o Ameliji Zubić i Janu Bibijanu.
 
Odnedavno novi Lagunin autor je i Darko Tuševljaković, dobitnik Nagrade Evropske unije za književnost. I u novom romanu „Uzvišenost“ Tuševljaković kombinuje realistični registar sa nečim što sadrži žanrovske elemente, u ovom slučaju je to najbliže naučnoj fantastici.
 
„U romanu opisujem Beograd koji možemo da zamislimo da postoji sutra ili za pet godina ili 20 godina, i cilj je dobrim delom da se iskorakom iz sadašnjosti priča o sadašnjosti. Protagonistkinja je mlada žena koja živi u budućem Beogradu, a koja se suočava sa porodičnom prošlošću koja je u dobroj meri naša sadašnjost. U pozadini svega, na svetskom planu se zbivaju događaji koji potresaju ceo svet i koji suštinski menjaju način života u zamišljenoj budućnosti. Roman je u velikoj meri potraga za savršenim. Mi stalno tragamo za savršenstvom, retko kada ga, ili nikad, ne dosegnemo ali šta ako u toj našoj trci i želji da stignemo do savršene ljubavi, u ovom slučaju najviše, dođemo do trenutka kada to bude ostvarljivo? Da li će nas to usrećiti, hoćemo li postati uzvišeni ili će se opet desiti nešto nepredviđeno?“
 
Promocija romana „Uzvišenost“ biće održana 16. decembra od 18 sati u knjižari Delfi SKC.
 
Od ostalih hitova Noći knjige izdvajamo i knjigu priča „Anđeli neće sići sa nebesa“ Đorđa Lebovića koju Laguna posthumno objavljuje, novu knjigu priča Jua Nesbea „Ostrvo pacova i druge priče“, novi roman kraljice romantične komedije Sofi Kinsele „Zabava tek počinje“, knjigu „Smišljajte i istražujte: Sabrani spisi“ Džefa Bezosa i mnoge druge.

Eurobank je pokrovitelj Noći knjige dvadeseti put. Podrška kulturi i obrazovanju kroz različite projekte i inicijative jedan je od najvažnijih stubova društveno odgovornog poslovanja Eurobanke, a dokaz koji ide tome u prilog jeste upravo dugogodišnje pokroviteljstvo manifestacije namenjene ljubiteljima čitanja: „Eurobank je u pravo vreme prepoznala vrednost koju Noć knjige ima za našu zajednicu. Od prvog dana saradnje sa izdavačkom kućom Laguna, ne samo da se ova vrednost nije umanjila, već se i dodatno razvila. Ponosni smo što na ovaj način doprinosimo popularizaciji čitanja, a samim tim i unapređenju kulture i obrazovanja“, ističu iz banke Eurobank Srbija.
 
I ovu Noć knjige realizujemo u saradnji sa brojnim prijateljima manifestacije: Bambi, Generali, Haier, Bioten, Wash&Go, STR 8, Henkel, Persil, Golden Rose, Eveline, MCF.


Pripremite spiskove na vreme i budite deo još jedne Noći knjige!