Vesti

Grandiozno delo velikog pisca prvi put na srpskom jeziku – „Sumorna kuća I i II“ Čarlsa Dikensa u prodaji od utorka 7. decembra

02. Decembar 2021
Lagunina edicija „Feniks“, nastala da bi savremenoj publici učinila dostupnim dela novootkrivenih klasika svetske književnosti kao i zaboravljena dela već priznatih pisaca, postaje bogatija za još jednu grandioznu knjigu – „Sumornu kuću“ Čarlsa Dikensa.U „Sumornoj kući“, jednom od Dikensovih najznačajnijih i najvirtuoznijih romana, vešto se prepliću dve paralelne priče: priča o bogatoj ledi Dedlok, ispričana u trećem licu, i priča o siromašnoj Ester Samerson, ispričana iz lične perspektive. Oholu plemkinju i sirotu devojku spojiće ozloglašeni sudski spor Džarndajs protiv Džarndajsa, nekoliko spornih testamenata i Sud lorda kancelara, mesto gde se odigrava suđenje bez kraja.

Inspirisan stvarnim sudskim procesom koji se odugovlačio više od jednog veka, Dikensov roman podjednako je aktuelan kao i pre više od sto šezdeset godina kad je napisan. Pored kompleksnog i ubedljivog prikaza engleskog pravosuđa, ovo je i briljantna detektivska priča o inspektoru Baketu, koji pokušava da razreši misterije koje prate junake ovog remek-dela engleske književnosti XIX veka.

Nakon što je objavljen, roman „Sumorna kuća“ opravdao je Dikensovu reputaciju ozbiljnog, zrelog, ali i duhovitog pisca. Snagom izuzetnog talenta uspeo je da u ovom monumentalnom delu objedini crnu komediju, farsu i istinsku tragediju dajući jedan od najupečatljivijih i najobuhvatnijih prikaza engleskog društva prve polovine XIX veka.

„Sumornu kuću“ Čarlsa Dikensa, koju objavljujemo u dva dela, možete pronaći od utorka 7. decembra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.