Vesti

Smešne priče o odrastanju nestašnog mačeta i njene devojčice – „Luče i Silvija“

24. Novembar 2021
Nova knjiga Aleksandre Urošević „Luče i Silvija“ biće neobično iskustvo za sve mlade čitaoce, ali i za njihove roditelje, nastavnike, vaspitače...

Ovo u stvari nije jedna knjiga, nego dve. U njoj se nalazi niz priča koje nam priča devojčica Silvija, a kada knjigu okrenete naopačke, počinje niz priča koje nam priča mače Luče.

Devojčica Silvija i mačence Luče su najbolji prijatelji. I ništa nije smešnije i zabavnije od toga kako Silvija otkriva svet oko sebe, i kako Luče svojim mačjim okicama gleda šta sve postoji u njihovom stanu. Mnogo neobičnih situacija, mnoštvo drugačijih pogleda na iste događaje, i naravno – mnogo, mnooogo smeha!

„Silvija i Luče su rođeni istog dana i od tada su nerazdvojni“, kaže Aleksandra. „Dobro, ponekad se i razdvoje, ali bez brige, svakako se ponovo nađu, bar na sredini knjige. Dok rastu zajedno, odvojeno nas izveštavaju o svim svojim saznanjima o svetu koji ih okružuje, a najradije nam pričaju jedno o drugom.“

Ovo je knjiga o sasvim posebnom odnosu koji mogu da imaju samo ljudi sa svojim ljubimcima i ljubimci sa svojim ljudima. „Knjiga je namenjena svim ljubiteljima mačaka i životinja uopšte, kao i onima koji nemaju kućne ljubimce – njih će knjiga naučiti kako da ubede svoje ukućane da usvoje neko čupavo, brkato, repato stvorenje!“ (Autorka vam namiguje.)

Aleksandra Urošević (1985) diplomirala je režiju na Akademiji umetnosti u Beogradu i završila master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Član je Udruženja dramskih pisaca Srbije i dugogodišnja rediteljka emisije „Dobro jutro, deco“ Prvog programa Radio Beograda. Autorka nekoliko pozorišnih predstava u zemlji i regionu i dva kratka igrana filma za decu. Njene kratke priče objavljene su u „Antologiji najkraćih priča za decu“ (2009, priredio Igor Kolarov). Dobitnica je Nušićeve nagrade za dramu u 2013. godini.

Divnu i duhovitu knjigu Aleksandre Urošević „Luče i Silvija“ možete pronaći od petka 26. novembra u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.