Sajamski dani od 15. do 31. oktobra

Vesti

9 činjenica o životu Edgara Alana Poa za koje do sada možda niste čuli

22. Septembar 2021
Odavno je svima poznato da je Edgar Alan Po tvorac gotičkog horor žanra u književnosti. Njegove priče poput „Izdajničko srce“, „Crni mačak“ i „Bunar i klatno“ osvajaju čitaoce svojom neposrednošću, uvlačeči ih u svoju srž i opijajući strahom. Život ovog američkog pisca je bio poput priča koje je pisao prepun iznenađenja. Predstavljamo vam devet činjenica o životu Edgara Alana Poa koje bi vas mogle iznenaditi.

Foto: Pixabay

Njegovo rođenje obeležila je porodična tragedija

Edgar Alan Po rođen je 1809. godine u braku glumaca Dejvida i Elizabet Po. Ubrzo nakon rođenja otac alkoholičar napušta porodicu i odlazi, da bi nedugo potom i njegova majka Elizabet preminula od posledica tuberkuloze. Njegov život menja se iz korena kada ga usvajaju bogati trgovac duvanom Džon Alan i njegova supruga Frensis. Alan je prezime koje je Po uzeo iz zahvalnosti prema svojim usvojiteljima.

Da bi platio školarinu, Edgar Alan Po se kockao

Nakon usvajanja bračni par Alan poslao je Poa na univerzitet u Virdžiniju, ali sa veoma ograničenim budžetom. Da bi obezbedio novac za školarinu Po je počeo da se kocka, ali bez uspeha. Ovaj porok je doprineo da se potupuno otuđi od svojih usvojitelja i napusti školu 1826. godine. Nakon toga se prijavljuje u vojsku i tamo ostaje dve godine.

Bio je oženjen bliskom rođakom

Sa 27 godina Po se oženio svojom bliskom rođakom, Virdžinijom Klem koja je tada imala samo 13 godina. Prvi put su se upoznali nekoliko meseci nakon što je Po odslužio vojsku, da bi se sedam godina kasnije, 1836. godine venčali. Iako u to vreme brak između bliskih rođaka nije bio neobična društvena pojava, mnogi su smatrali da je Virdžinija ipak premlada.

Po je pisao i ljubavne pesme

Iako je bio izvanredan tvorac priča sa horor tematikom, Edgar Alan Po je pisao i ljubavnu poeziju. Isprva mu je njegova poezija imitirala poeziju koju su tada pisali Bajron, Kits i Šeli. Mežutim kasnije se usmerio na otkrivanje najdubljih ljudskih misli i osećanja. Njegove najpoznatije pesme su „Gavran“ i „Heleni“ u kojoj odaje priznanje ženskoj lepoti. Ova pesma se smatra jednom od najlepših ljubavnih pesama napisanih na engleskom jeziku.

Edgar Alan je bio strastveni ljubitelj kriptografije

Po je obožavao šifre i kodove. Ovu strast preneo je i na pisanje kada je u jednoj od svojih kratkih priča pisao o kriptografiji. Glavni junak priče hvata zlatnu bubu uz pomoć pergamenta, a kada se pergament zagreje on otkriva tajnu poruku koja će mu pomoći da locira sakriveno blago. Po je svoju strast nesebično delio i sa drugima, pa je tako 1840. godine napisao članak za jedan časopis u kome je zahtevao da čitaoci naprave tajni kod koji niko ne može da razbije, nudeći pobedniku besplatnu godišnju pretplatu na časopis.

Po se proslavio zahvaljujući francuskim pesnicima

Šarl Bodler i Stefan Malarme bili su fascinirani stvaralaštvom Edgara Alana Poa. Ova dva pesnika su i najzaslužnija što je Po postao poznat široj čitalačkoj publici. Bodler je posebno želeo da upozna francuske čitaoce sa stvaralaštvom Edgara Alana Poa, jer je bio zapanjen sličnostima između njihovih pogleda na književnost. Pored Bodlera i Malarmea, Po je takođe inspirisao i novi talas francuskih pesnika, simbolista, poput Pola Verlena, Artura Remboa i Pola Valerija.

Artur Konan Dojl je tražio inspiraciju u delima Edgara Alana Poa

Pored horor priča, Po je zaslužan i za pisanje prvih detektivskih priča. Njegova kratka priča „Ubistvo u ulici Morg“ prikazuje zanimljivi kriminalistički zaplet sa detektivom amaterom kao glavnim likom. Glavni lik iz „Ubistvoa u ulici Morg“ se pojavljuje u još dve detektivske priče.

Veći deo života bio je alkoholičar

Zavisnost od alkohola je mnogo uticala na Poov život. Zbog alkohola godine 1837. ostaje bez mesta urednika jednog časposisa što je umnogome uticalo na njegove finansije. Nakon smrti supruge, 1847. Godine, njegova zavisnost se pogoršava i on tone sve dublje. Samo nekoliko meseci pre smrti pokušao je sa odvikavanjem ne bi li stekao kontrolu nad svojom zavisnošću.

Okolnosti pod kojima je preminuo su i dalje nerazjašnjene

Smrt Edgara Alana Poa 1849. godine je priča dovoljno čudna poput onih koje je pisao veći deo života. Nekoliko dana pre smrti, ovaj američki pisac je pronađen na glasačkom mestu u Baltimoru, u tuđoj odeći i potpunom delirijumu. Dugo vremena ova priča se povezivala sa aferom lažnog glasanja u kojoj su žrtve bile drogirane i primorane da glasaju na više mesta za istog kandidata. Nažalost, nikada nije uspeo da se oporavi i objasni šta mu se zapravo dogodilo. Sahranjen je na baltimorskom groblju.

Autor: Holi Stefens
Izvor: mentalfloss.com
Prevod: Maja Zuber