Vesti

Stvaramo kućnu biblioteku

04. Avgust 2021
Stvarajući kućnu biblioteku detetu pokazujete da su knjige važne. Time što deca imaju prostor da svoje knjige drže na posebnom mestu uvećavaju se šanse da će sa većim žarom pristupiti čitanju. Iz tog razloga vam iznosimo nekoliko ideja za formiranje sopstvene kućne biblioteke.


Foto: Pexels

Bacite se u potragu za dobrim knjigama
  • Postanite lovac na blago! Šnjurajte po rasprodajama u knjižarama, buvljacima, uličnim tezgama, antikvarnicama i bibliotekama.
  • Organizujte trampu knjiga sa prijateljima, komšiluku ili školi.
  • Ohrabrite članove porodice i prijatelje da poklanjaju knjige povodom rođendana, praznika i ostalih slavlja.
  • Nemojte smetnuti s uma da obogatite izbor dobrim obrazovnim knjigama i časopisima za decu.

Napravite svoju biblioteku
  • Mala kartonska ili drvena kutija može vam pomoći da zajedno ukrasite i napravite dobru policu za knjige.
  • Izaberite posebno mesto u kući gde će biti smeštena dečja biblioteka kako bi mališani znali gde mogu da se bace u potragu. Na primer, možete od ćoška dečje sobe napraviti i urediti prijatan prostor a, u slučaju da je vaše dete veoma druželjubivo, to može da bude i bliže delu kuće koje je namenjeno za porodična okupljanja.
  • Pomozite detetu da uredi knjige po nekom redu – to može biti izdvajanjem omiljenih knjiga, sortiranjem knjiga o životinjama ili onih koje ste izdvojili za čitanje tokom raspusta. Iskoristiti bilo koji metod koji će detetu pomoći da lako pronađe knjigu za kojom traga.
  • „Ova knjiga pripada“ – nalepnice za knjige daju osećaj posedovanja i može pružiti osećaj „novog“ i polovnoj knjizi. Možete napraviti svoju naplepncu ili preuzeti i odštampati u boji na sajtu koji ima mnoštvo radova dečjih ilustratora, poput myhomelibrary.
  • Pozajmite knjige iz lokalne biblioteke. Idite u dečje odeljenje i provedite zajedno vreme u čitanju i biranju knjiga koje ćete poneti kući i staviti na posebno mesto. Možete napraviti i kutiju ili izdvojiti posebno mesto samo za knjige iz biblioteke, kako se ne bi pomešala sa knjigama iz kućne biblioteke.

Kada knjige zajednički birate i čitanje postane deo porodičnog života, detetu šaljete poruku da su knjige važne, da se u njima može uživati i iz njih mnogo toga naučiti!
Članak je preuzet iz publikacije „Helping Your Child Become a Reader.“ U.S. Department of Education. 2005. / startwithabook.org

Prevod: Aleksandra Mišić