Besplatna isporuka za porudžbine iz Srbije.

Vesti

Najusamljenija knjiga ovoga jezika – „Me'med, crvena bandana i pahuljica“

20. Jul 2021
Jedan od najpoznatijih i najcenjenijih pisaca sa eks-Јu prostora Semezdin Mehmedinović u Laguni će objaviti novo izdanje svog nagrađivanog romana „Me'med, crvena bandana i pahuljica“. Reč je o bolno potresnoj priči o muškarcu, ženi i detetu, o emigrantskom iskustvu usamljenosti i suočavanju čoveka sa (trampovskom/antimigrantskom) Amerikom, koji se sedamdesetih i osamdesetih godina u Jugoslaviji formirao kroz američku kulturu.

Kada pacijent s akutnim infarktom odgovori lekaru Amerikancu kako mu je ime, dogovoriće se da ga radi lakšeg obraćanja tokom lekarske procedure zovu „Me’med“. Iako je pre infarkta već petnaestak godina živeo u SAD, nerazumljivost njegovog imena Semezdin Mehmedinović tek je sada postala važna, gotovo sudbinska tema.

Nakon infarkta pacijent želi da prestane da pije lek čiji su neželjeni efekti problemi s pamćenjem. Lekaru je, međutim, važno srce i ne shvata u čemu je problem s uspomenom-dve. Vozeći se američkom pustinjom sa sinom Harunom, koji se bavi snimanjem noćnog neba, otac stalno osluškuje šta će reći o ratu, kako će se sećati opsade Sarajeva. Ne može sebi da oprosti što je sina, tada još dečaka, držao u Sarajevu tokom celog rata. Kada ih zaustavi policija, Harun insistira da on odgovara na pitanja: manje mu se čuje strani naglasak.

Pripovedačeva žena Sanja posle moždanog udara ne zna ni koji je datum, godina, ni gde se nalazi. Išla bi na Čengić Vilu, ali je u Vašingtonu nema. U svakodnevnim pokušajima oživljavanja uspomena na Sarajevo, na vreme kada su se upoznali, na osamdesete i na rat, Semezdin i Sanja se na kraju nađu usred zaglušujuće samoće.

Autor u knjizi „Me'med, crvena bandana i pahuljica“ slavi ljubav, partnersku, roditeljsku, ispituje krhkost tela i ljudskog života, govori i o tome koliko starost i bolest utiču na um, kao i o bolnim pukotinama zaborava.

„Knjiga s kojom počinje i završava jedna povijest književnosti. Najusamljenija knjiga ovoga jezika o muškarcu, dječaku i ženi“, rekao je Miljenko Jergović povodom Mehmedinovićeve knjige koja je nagrađena dvema najvećim regionalnim nagradama: „Mirko Kovač“ i „Meša Selimović“.

Roman „Me'med, crvena bandana i pahuljica“, desetu knjigu u Laguninoj ediciji „Bez prevoda“, možete pronaći od subote 24. jula u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.