Vesti

Džordž R. R. Martin je podelio zagonetne novosti u vezi sa „Vetrovima zime“… ili ipak nije?

22. April 2021
Pisac „Igre prestola“ nije spomenuo predstojeću knjigu u serijalu u svom poslednjem obraćanju čitaocima, ali možda možemo da čitamo između redova.

Iako je većina blogera s početka dvehiljaditih u međuvremenu prešla na novije platforme društvenih mreža, poput Tvitera i Fejsbuka, Džordž R. R. Martin i dalje piše na svom blogu… čak iako nikada to nije zaista želeo da radi.

Njegov dnevnik-blog se već dugo zove „Ovo nije blog“ (Not a Blog), a u svom najnovijem tekstu pisac Pesme leda i vatre pojasnio je kako se od šale došlo do zbilje: „Ono što sam zamislio kao povremeno zadovoljstvo i način da ostanem u kontaktu sa svojim čitaocima postalo je Blog (ironično, baš u ono vreme kada su svi ostali prestajali da koriste blogove i počeli da koriste Fejsbuk i Tviter) i stvorilo osećaj obaveze.“

Martin dalje piše: „A kada se mnogo stvari dešava brzo, ja sve više i više kaskam. U ovom trenutku sam u velikom zaostatku, a perspektiva iz koje se trudim da sve to nadoknadim deluje mi surovo.“

Strastveni ljubitelji Martinovog serijala Pesma leda i vatre verovatno kolutaju očima na ove redove. Da li su ovo novosti o „Vetrovima zime“, šestoj knjizi u ovom serijalu fantastike? Očigledno… nisu? Martin, zapravo, nigde u svom novom tekstu na blogu ne spominje svoj napredak (pa čak ni odsustvo istog) na dugoočekivanom romanu u serijalu po kom je snimljena serija „Igra prestola“ u HBO-ovoj produkciji.

Poslednji put kada smo čuli nešto od Martina o „Vetrovima zime“ bilo je još u februaru, kada je rekao da je uspeo da napiše „stotine i stotine stranica“ tog romana dok je bio zatvoren u kući tokom 2020. godine. Tada je takođe zabeležio da mu je preostalo da napiše „još stotinu“ stranica koje planira da završi 2021. godine i da nadalje ne želi da daje određene rokove ili da zacrtava ciljeve kako ljubitelji ne bi loše reagovali ako ih on ponovo prekorači.

U međuvremenu, Martin mora da se pozabavi drugim stvarima. U svojoj novoj objavi, Martin govori o dobrim vestima u vezi sa svojim drugim književnim delima i radu na televiziji: „Potpisao sam novi petogodišnji ugovor sa HBO-om prema kom bi trebalo da radim na novim serijama koje će biti iz sveta ’Igre prestola’ (ali i na nekim serijama koje nisu u vezi sa ovim serijalom, kao što su ’Znakovi na putu’) za HBO, ali i HBO Max.“ Takođe, saznali smo i da se vakcinisao, što znači da svi donekle možemo da odahnemo. Nažalost, Martin je dodao da je „ od novembra izgubio šest prijatelja“, među njima i svoju dugogodišnju urednicu Kaj Mekoli. Nakon nešto više od godinu dana otkad pandemija koronavirusa traje, za sve nas ima mnogo dobrih, ali i loših vesti.

Iako Martin izravno ne spominje „Vetrove zime“ (možda zato što što okleva da obožavaocima pruži određene informacije, kao što je objasnio u februaru), sličica koja se nalazi na početku ovog bloga umnogome podseća na grb porodice Stark, vuka okruženog njihovim motom „Zima dolazi“.

I ovaj blog je „slučajno“ napisao tokom proslave koja traje u aprilu, a koja se tiče desetogodišnjice od početka emitovanja HBO-ove serije „Igra prestola“. I kako ja sad to da shvatim, a? Bez previše uloženih nadanja, ali možda bi fanovi trebalo da budu oprezno optimistični jer će u relativno bliskoj budućnosti.biti u prilici da vide kako se Martinova verzija Pesme leda i vatre razvijati.

Predstavnik Martinove izdavačke kuće Penguin Random House rekao je EW-ju da za sada nema novosti koje se tiču „Vetrova zime“.

Autor: Kristijan Holub
Izvor: ew.com
Prevod: Nataša Đuričić Marković
Foto: Henry Söderlund / CC BY 4.0 / Wikimedia Commons