Vesti

Upoznajte AROUND B, knjižarskog robota-batlera

02. April 2021
Verovatno bih ga mrzeo da nije toliko sladak. Mislim na AROUND B, malog knjižarskog robota-batlera, čiji su tvorci Kim Sengvu i Kjumin Ha, inženjeri kompanije Naver Labs.


Šta je to knjižarski robot-batler? Drago mi je što ste pitali. Ideja je da čim uđete u neku veliku knjižaru, AROUND B počne da vas prati. Kada izaberete nekoliko knjiga, robot će vas odvesti do zone u kojoj ćete moći na miru da ih prelistate. (Znam da neki ljudi vole da sednu kad god im se ukaže prilika, ali ne sećam se kada sam poslednji put video nekoga da se gega prema stolici sa gomilom knjiga u rukama.)

Znate li šta je još kul u vezi sa našim malim pomoćnikom? Kada pronađete ono što ste tražili, možete da spustite knjige na njega, on će ih „progutati“ i odneti ih na kasu umesto vas. Ukoliko knjige koje ne želite ostavite za sobom, on će ih odneti do mesta gde ih zaposleni prikupljaju.

Da, AROUND B izgleda kao šreder za papir montiran na rumba usisivač, ali meni je ipak nekako simpatičan.

Pitam se da li će neka buduća verzija softvera omogućiti robotu da sam razgleda knjige. Možda će vrebati potencijalne kupce negde kod polica sa najnovijim izdanjima i iskakati pred nas kada mu se najmanje nadamo.

A evo i videa.
 
Autor: Aron Robertson
Izvor: lithub.com
Prevod: Jelena Tanasković