Vesti

Jedno neobično prijateljstvo. Čitav životni vek ispunjen pričama

31. Mart 2021
Uskoro će se u prodaji pojaviti šarmantan, neodoljivo duhovit roman koji naprosto vrca od života – jedno hrabro svedočanstvo o tome koliko je važno da svakog dana živimo život do maksimuma.

Sedamnaestogodišnja Leni Peterson živi u Glazgovskoj kraljevskoj bolnici, na odeljenju za neizlečive bolesti. Iako su devojci već saopštili da umire, ona treba da proživi još toliko toga. Na časovima slikanja u bolnici upoznaje neverovatnu osamdesettrogodišnju Margo – buntovnicu u ljubičastoj pidžami i ljubiteljku voćnih kolača – koja će promeniti Leni na stotinu neočekivanih načina.

Prijateljstvo cveta, a dve neobične drugarice – koje zajedno imaju sto godina – otkrivaju čitav jedan svet pun priča. Iako su im dani na izmaku, obe su rešene da ostave za sobom nekakav trag u svetu. Uz pomoć medicinske sestre koja obožava Leni i oca Artura, strpljivog bolničkog sveštenika, Leni i Margo smišljaju plan: naslikaće sto slika, kao svedočanstvo o veku koji su proživele – predstaviće priče o ljubavi i gubitku, o hrabrosti i dobroti, o neočekivanoj nežnosti i najčistijoj radosti.

„Sto godina Leni i Margo“ je smešna i pomalo tužna knjiga koja će vam slomiti srce, ali će vam svejedno uliti nadu, podsetiće vas koliko je život dragocen i koliko su prijateljstva ponekad čudesna i bezvremena, ali vas i navesti da se zapitate šta to ostavljamo za sobom u svetu i kako menjamo tuđe živote čak i kad nas više nema.

Merijen Kronin je rođena 1990. godine i odrasla je u Vorikširu. Studirala je engleski i kreativno pisanje na Lankasterskom univerzitetu, a potom upisala postdiplomske studije primenjene lingvistike na Univerzitetu u Birmingemu. „Sto godina Leni i Margo“ joj je prvi roman.

„Sto godina Leni i Margo“ možete pronaći od utorka 6. aprila u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.