Iskoristite 15% količinskog popusta!

Vesti

Dobitnik Ninove nagrade u intervjuu za februarski Bukmarker: „Kontraendorfin“ je postavio dijagnozu, terapiju mora odrediti neko drugi

17. Februar 2021
Inspiracija za kreiranje februarskog broja bila nam je – ljubav. Februar je mesec u kome se ona slavi na poseban način, Danom zaljubljenih, pa smo odlučili da ovaj broj bude u duhu ljubavi prema knjigama. Koji vam je omiljeni naslov ili pisac, u koju knjigu ste se zaljubili od prve stranice… Istinski knjigoljupci teško mogu da vam odgovore na ova pitanja, jer u moru izuzetnih knjiga nije lako izdvojiti samo jednu ili nekoliko najboljih. U ovom broju smo se dotakli i teme ljubavnih romana, jer je reč o žanru o kome čitalačka javnost ima najviše predrasuda, ali koji i te kako ima mnogo da ponudi.

Ova godina za Lagunu je počela i više nego lepo – nagradom „Gligorije Vozarović“ za najboljeg izdavača u 2020. godini i Ninovom nagradom za najbolji roman 2020, koja je dodeljena Svetislavu Basari za „Kontraendorfin“. U otvorenom i iskrenom intervjuu za Bukmarker Basara je govorio o značaju ovog priznanja, nastanku nagrađenog romana i književnosti uopšte.

Ovog meseca razgovarali smo i sa rediteljem, scenaristom i piscem Goranom Markovićem. Povod jeste bila knjiga „Tito i ja“, ali priča o njoj otvorila je i mnoge druge, podjednako interesantne teme, koje se tiču književnog stvaralaštva, ali i njegove povezanosti sa filmom i televizijom.

Donosimo vam i zanimljiv razgovor sa glumcima Tamarom Aleksić i Ljubomirom Bulajićem, koji će oživeti likove kralja Aleksandra Karađorđevića i kraljice Marije u seriji „Aleksandar od Jugoslavije“, rađenoj po istoimenoj knjizi Vuka Draškovića. A u novom broju ćete, između ostalog, pronaći i odlične prikaze Laguninih izdanja, napisane ne samo iz ugla književnih kritičara već i Laguninih pisaca, saznaćete kako izgleda pisanje romana „u četiri ruke“ i koji su to romani prvenci postigli ogromnu književnu slavu.

Treći broj Bukmarkera možete pročitati ovde.

Od četvrtka 18. februara časopis Bukmarker dobijate na poklon pri svakoj kupovini u knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca u Srbiji, a novi broj možete očekivati svakog meseca.

Uživajte u čitanju!