Privatnost i sigurnost


Ovom Polisom privatnosti uređuje se način na koji Delfi knjižare kao rukovalac, prikupljaju, koriste, održavaju i objavljuju informacije prikupljene od korisnika u maloprodajnim objektima ili preko veb-sajta www.delfi.rs.


Ova polisa opisuje informacije i praksu u zaštiti privatnosti koja se primenjuje u maloprodajnim objektima Delfi knjižare, stranici www.delfi.rs i svim drugim lokacijama, prilikama i dešavanjima na kojima se prikupljaju informacije od strane Delfi knjižare d.o.o. ili u njihovo ime. Korišćenje sajta podrazumeva da je korisnik pročitao, razumeo i složio se sa uslovima Politike privatnosti. Kada nam prosledite vaše lične informacije, pristajete na praksu korišćenja informacija na način na koji je to opisano u ovoj polisi.

Primenjivost ove polise ne važi na internet stranicama van domena delfi.rs i Delfi knjižare, a kojima se pristupa sa Delfi internet stranica putem veza ka drugim internet prezentacijama koje su u vlasništvu trećeg lica. Želimo da Vas podstaknemo da pročitate polise o zaštiti privatnosti ovih drugih internet stranica kako biste saznali na koji način oni sakupljaju, koriste, razmenjuju i obezbeđuju vaše podatke.


Lični podaci podrazumevaju bilo koju informaciju koja se odnosi na identifikaciju ili moguću prepoznatljivost fizičkog lica. Moguća prepoznatljivost fizičkog lica, podrazumeva da se lice može identifikovati, direktno ili indirektno, pogotovo uz navođenje identifikacije kao što je e-mail adresa i slično.

Ako ste posetilac sajta, određeni podaci se prikupljaju automatski, kao što su IP adresa, regija ili uopštena lokacija gde je kompjuter ili uređaj korisnika pristupio internetu, tip pretraživača, operativni sistem ili druga informacija o korišćenju naše aplikacije, uključujući i istoriju stranica koje je korisnik posetio.

Podaci nisu lični ako se ne mogu povezati sa određenom osobom, kao npr. statistički podaci koje prikupljamo o ukupnoj poseti određene stranice na sajtu ili u aplikaciji i ti podaci ne mogu direktno da upućuju na korisnika kao osobu.


Delfi se zalažu za očuvanje principa privatnosti u sakupljanju, korišćenju i zaštiti korisničkih informacija. U skladu sa ovim načelima Delfi:

- Ostavljaju obaveštenja korisnicima po ustaljenoj praksi;
- Omogućavaju izbor na koji način će se podaci koristiti u marketinške svrhe;
- Obezbeđuju mogućnost ažuriranja ili promene podataka;
- Ograničavaju dostupnost vaših informacija;
- Omogućavaju kontakt u vezi sa pitanjima koja su vezana za zaštitu privatnosti.

Delfi visoko cene odnos koji imaju sa svojim kupcima i odgovorno su posvećene upravljanju informacijama o korisnicima. Velika pažnja je usmerena ka čuvanju ličnih informacija, u skladu sa važećim propisima o zaštiti podataka o ličnosti, internim standardima i praksom.

Delfi ne prodaju i ne iznajmljuju vaše lične podatke trećim licima. vaše lične informacije mogu biti prosleđene našim povezanim licima radi vođenja zajedničke evidencije u vidu poboljšanja našeg poslovanja kao i finansijskim institucijama radi omogućavanja vršenja kupovine.


Informacije koje Delfi mogu prikupljati su:

- Vaše kontakt informacije (ime, prezime, poštanska i e-mail adresa, broj telefona)
- Informacije za naplatu i isporuku (adresa za isporuku)
- Informacije ličnog izbora (lista željenih proizvoda, komentari o ponuđenim proizvodima…)


U toku kupovine ili tokom korišćenja naših servisa ili usluga, možemo vam zatražiti vaše lične informacije. To se može desiti u sledećim slučajevima:

- Prilikom online registracije korisničkog naloga;
- Pri kupovini proizvoda;
- Korišćenjem nekog servisa ili usluge;
- Pri dostavi;
- Učestvovanjem u nagradnim igrama, poklonima, anketama i istraživanjima;
- Uspostavljanjem kontakta preko internet stranica ili direktno u Delfi knjižarama;
- Učestvovanjem u drugim aktivnostima Delfi knjižara.


Delfi knjižare skupljaju podatke korisnika, koji mogu da uključe lične informacije, a to su:

– E-mail adresa
– IP adresa svakog pojedinačnog pristupa servisima
– Vreme kreiranja naloga
– Vreme modifikacije / menjanja podataka
– Vreme poslednjeg pristupa
– Informacije o kupovini izdanja

Delfi knjižare prikupljaju lične informacije od korisnika samo ako korisnik dobrovoljno dostavi te informacije. Korisnici uvek mogu odbiti da pruže identifikacione informacije i u tim slučajevima mogu biti uskraćeni za neke podatke ili aktivnosti.


Delfi knjižare skupljaju podatke korisnika potrebne za plaćanje. Prilikom plaćanja platnim karticama, korisnik ne ostavlja podatke o kartici Delfi knjižarama. Sigurnost podataka prilikom kupovine, garantuje procesor platnih kartica, Banca Intesa ad Beograd, pa se tako kompletni proces naplate obavlja na stranicama banke. Niti jednog trenutka podaci o platnoj kartici nisu dostupni našem sistemu.


Prikupljene informacije se koriste u sledećim slučajevima:

- Popunjavanje formi u zahtevima za informacijama;
- Organizacija i administracija članskog kluba;
- Obezbeđivanje i pružanje korisničkih servisa;
- Organizacija i administracija nagradnih igara, poklona, anketa i istraživanja;
- Ponuda novih proizvoda i servisa;
- Poboljšanje efektivnosti naših internet stranica, marketinških aktivnosti, servisa i ponude;
- Sprovođenje istraživanja i analiza;
- Slanje informacija u marketinške svrhe;
- Obavljanje drugih poslovnih aktivnosti.


Delfi knjižare mogu prikupljati i koristiti lične podatke korisnika da bi:

- Isporučile knjige i ostale proizvode koje ste kupili
- Verifikovale pristup zaštićenom sadržaju i informacijama sa naloga
- Odredile da li su ispunjeni minimalni sistemski zahtevi
- Ponudile nadogradnju
- Prikupile zbirne statističke podatke o korišćenju sajta, uključujući internet komunikaciju i navike čitanja
- Poboljšale svoje usluge – informacije koje prikupljamo nam pomažu da efikasnije odgovorimo na zahteve korisnika prilikom kupovine izdanja.
- Personalizovale iskustva korisnika – Možemo koristiti informacije da bi shvatili kako naši korisnici (kao grupa) koriste naše usluge i resurse.
- Unapredile Delfi – Možemo koristiti povratne informacije koje navedete za poboljšanje naših proizvoda i usluga.
- Pokrenule promocije, istraživanja ili druge funkcije – Slanje informacija korisnicima koji su pristali da ih prime (Newsletter)
- Poslale periodične poruke – Delfi knjižare mogu da pošalju novim korisnicima poruku dobrodošlice, poruku koja potvrđuje kupovinu preko sajta ili poruku potvrde o promenama na nalogu.

Delfi će poslati e-mail kada obaveštavaju korisnika o novim izdanjima, kada ostvaruju komunikaciju u vezi sa kupovinom ili informišu korisnika o akciji ili popustu. Možemo koristiti e-mail kao kanal komunikacije da odgovorimo na korisnikove molbe, pitanja i/ili druge zahteve.

Ako u bilo kom trenutku korisnik želi da se odjavi od prijema budućih e-poruka, potrebno je da sa e-mail adrese kojom je korisnik prijavljen na Delfi, pošalje e-mail na adresu podrska@delfi.rs.


Ukoliko nam dostavite informaciju o drugim osobama ili ako druge osobe dostave informacije o vama, te informacije će biti korišćene striktno u svrhe za koje su i dostavljene. Kao primer ovog tipa informacija možemo da navedemo adresu prijatelja na koju će biti dostavljena porudžbina.


Onlajn knjižara delfi.rs ne prodaje i ne iznajmljuje vaše lične podatke trećim licima.


- Oglasi;
- Lifleti;
- Newsletteri;
- Poštanska pisma;
- Katalozi;
- Telefonski pozivi.


Jednom kada prikupimo vaše podatke, možemo vam poslati marketinška obaveštenja koja sadrže povoljne ponude, promocije, prodajne akcije i ostale sadržaje. U svakom trenutku imate opciju neprihvatanja budućih marketinških obaveštenja delfi.rs

Za prestanak primanja marketinških obaveštenja, molimo vas da preduzmete neku od sledećih opcija:
- Sledite uputstva za odjavu u primljenim marketinškim obaveštenjima koja su poslata sa naše strane;
- Putem slanja imejla na adresu podrska@delfi.rs sa temom „Odjava”;
- Putem poštanske adrese:
Delfi knjižare d.o.o. Beograd
Kralja Petra 45, V sprat
11000 Beograd

Pri slanju imejla ili poštanskog pisma, molimo vas da upišete svoje puno ime i prezime, adresu, broj telefona, imejl adresu i da precizno naznačite koji tip marketinškog oglašavanja (imejl, direktna poštanska pisma ili telefonske pozive) ne želite da dobijate. Na taj način će biti osigurana vaša identifikacija u našem sistemu kako bismo uspešno procesuirali vaš zahtev.

Onlajn knjižara delfi.rs će preduzeti neophodne korake kako bismo implementirali vaš zahtev za prestanak dobijanja marketinških obaveštenja. Molimo vas da notirate da zbog obrade podataka, poštanskih i sistemskih rokova, ova procedura može potrajati 10 radnih dana za imejl poruke i 6 nedelja za direktno slanje pošte. Dok ova promena ne stupi na snagu, moguće je da ćete u tom periodu i dalje dobijati naša marketinška obaveštenja.

Takođe treba notirati da i kada se odjavite od prijema marketinških obaveštenja, moguće je da ćete i dalje dobijati poslovna obaveštenja kao što su potvrde o naručivanju robe, informacije o povraćaju robe, ili ostala obaveštenja koja se tiču kompanije Delfi knjižare.


Delfi koriste najsavremenije sigurnosne metode da bi zaštitile podatke. vaše informacije se čuvaju u bazi podataka koja je zaštićena višestrukim zaštitama i dostupne su samo autorizovanom osoblju. Podaci nikada neće biti dostupni trećim licima bez saglasnosti korisnika. Delfi će obezbediti lične informacije o nalogu isključivo ukoliko dobiju zakonski obavezujući nalog za to od nadležnih državnih organa Republike Srbije. Ovakav pristup je odgovarajući u cilju poštovanja zakonskih normi.

Bilo da kupujete putem interneta ili u našim knjižarama, primenjuju se mere bezbednosti i razumne predostrožnosti kako bi se sprečio gubitak, zloupotreba i neovlašćeni pristup vašim ličnim podacima koji su pod našom kontrolom. Delfi ne može da osigura ili garantuje sigurnost bilo kog podatka koji se prosleđuje putem elektronske pošte, tako da to radite na sopstvenu odgovornost.

S obzirom na to da je sigurnost vaših ličnih podataka visok prioritet, preduzet je određen broj akcija kako bi se omogućio pouzdan, tačan i siguran transfer podataka. Internet stranice delfi.rs koriste tehnologiju enkripcije, kao što je Secure Sockets Layer (SSL), kako bi se zaštitili vaši lični podaci tokom transfera podataka. SSL vrši enkripciju podataka iz porudžbine, kao što su vaše ime, prezime, adresa i broj platne kartice.

Kako biste podigli nivo sigurnosti, prilikom kreiranja korisničkog naloga na našim internet stranicama, potrebno je da odaberete ličnu lozinku koja bi trebalo da sadrži od 6 do 30 slovnih karaktera uključujući kombinaciju i slova i brojeva. Lično ste odgovorni za čuvanje tajnovitosti vaše lozinke ili podataka o korisničkom nalogu.


Internet kolačić je mala datoteka koju Web stranica ili imejl poruka šalje vašem internet čitaču, koji ga onda može sačuvati na vašem hard disku. Naše Web stranice i imejl poruke koriste internet kolačiće kako bismo maksimalno personalizovali proceduru kupovine na našim Web stranicama. Kolačić simulira neprekidnu konekciju. Oni omogućavaju čuvanje informacija o vašim podešavanjima i sesijama i dozvoljava pristup Web stranicama bez ponovne personalizacije.

Web čitač (browser) se može podesiti da ne prihvata Internet kolačiće. U tom slučaju ćete biti u mogućnosti da gledate naše Web stranice, ali nećete moći da kreirate korisnički nalog ili da napravite porudžbinu.

Naš Web server automatski sakuplja informacije kao što su adresa (URL) Web stranice sa koje ste došli, koje stranice ste posetili na našoj Internet prezentaciji, koji Web čitač koristite za pregled naših Web stranica i ostale statističke podatke koji nam pomažu da shvatimo i razumemo kako posetioci koriste naše Web stranice.

Web stranice delfi.rs koriste servise koje obezbeđuju treća lica i koja u naše ime, putem interneta, analiziraju saobraćaj i posećenost naših Web stranica. Na taj način mogu biti prikupljane anonimne informacije o vašim posetama našim Web stranicama i vašoj interakciji sa našim oglašavanjima. Za te potrebe se mogu koristiti tehnologije slične onima koje smo opisali u prethodnim pasusima, kako bi se izmerila efikasnost oglašavanja i imejlova..


Onlajn knjižara delfi.rs želi da vaši lični podaci budu tačni i kompletni. Obezbedili smo nekoliko različitih metoda za ažuriranje istih.
Ako ste kreirali korisnički nalog na stranici delfi.rs, možete ažurirati vaše podatke nakon prijave.

1. Pošaljite zahtev na imejl: podrska@delfi.rs;

2. Pošaljite zahtev na poštansku adresu:
Delfi knjižare d.o.o. Beograd
Kralja Petra 45, V sprat
11000 Beograd

U slučajevima da šaljete imejl ili poštansko pismo, molimo vas da obezbedite aktuelne informacije i promene koje želite da budu napravljene.


1. Pravo na informaciju Korisnik ima pravo da na zahtev, u bilo kom trenutku od Delfi knjižara dobije informacije o ličnim podacima koji se odnose na korisnika, a koje su Delfi knjižare obradile u sklopu člana 2. politike privatnosti.

2. Pravo na prepravku Korisnik ima pravo da zahteva promenu ličnih podataka koji se odnose na njega ukoliko su ti podaci netačni.

3. Pravo na brisanje Korisnik ima pravo da zahteva brisanje ličnih podataka u skladu sa uslovima korišćenja.

4. Pravo na ograničenje obrade podataka Korisnik može da zahteva da lične podatke koji se odnose na njega Delfi obrađuju samo do određene mere, na primer, u slučaju da korisnik odjavi primanje marketinških poruka.

5. Pravo na prenosivost podataka Korisnik ima pravo da zatraži lične podatke koji se odnose na njega. Delfi su u obavezi da odgovore na primljeni zahtev u roku od mesec dana. Podatke možemo poslati direktno korisniku ili drugom izvršitelju obrade ako korisnik to zahteva. Slanje podataka je besplatno, ali u slučaju da Delfi u kratkom vremenskom periodu dobiju mnogo zahteva i posumnjaju da je akcija odrađena od strane grupe korisnika koji imaju lošu nameru u smislu da uspore rad kompanije, Delfi imaju pravo da naplate naknadu koja pokriva stvarne troškove traženja i sortiranja podataka i eventualnog materijala ako primerak šalju u papirnom obliku ili na eksternim medijima.

6. Pravo na prigovor Korisnik ima pravo da u svakom trenutku uloži prigovor na obradu svojih ličnih podataka. U tom slučaju možete zatražiti da prestanemo sa korišćenjem svih ili nekih od vaših ličnih podataka (npr. ako nemamo zakonsko pravo da nastavimo da ih upotrebljavamo) ili ograničiti našu upotrebu (npr. ako su podaci netačni). Pravo na prigovor je poseban oblik prava na brisanje.

7. Pravo na opoziv pristanka i obustavljanje obrade podataka Ukoliko, u bilo kom trenutku, korisnik želi da ugasi nalog i obustavi obradu ličnih podataka, potrebno je poslati e-mail na podrska@delfi.rs . Lične informacije će biti izbrisane iz baze aktivnih korisnika pod uslovom da su ispunjene sve obaveze plaćanja, da Delfi veruju da nije potrebno čuvati te informacije zbog nekog sudskog procesa i da nisu ni pod kakvom zakonskom obavezom da čuvaju te informacije.

8. Ostvarivanje navedenih prava Ako želite da ostvarite navedena prava, obratite nam se na podrska@delfi.rs.


Onlajn knjižara delfi.rs neće svesno ili namerno sakupljati lične podatke od dece putem interneta koja su mlađa od 13 godina. Zalažemo se za zaštitu prava dece! Delfi knjižare ne sakupljaju svesno informacije o osobama mlađim od osamnaest godina.


Ukoliko imate pitanja ili pritužbe koje se tiču privatnosti i sigurnosti vaših podataka, ili ukoliko imate saznanja ili sumnju o narušavanju privatnosti ili sigurnosti, molimo vas da kontaktirate sa nama na neki od sledećih načina:

1. Pozovite nas na broj telefona 011/7155-042;

2. Pošaljite imejl na: podrska@delfi.rs;

3. Pošaljite pismo na poštansku adresu:
Delfi knjižare d.o.o. Beograd
Kralja Petra 45, V sprat
11000 Beograd


Prilikom kupovine u internet prodavnici delfi.rs poverljive informacija se prenose putem javne mreže u zaštićenoj (kriptovanoj) formi upotrebom SSL protokola i PKI sistema, kao trenutno najaktuelnije (state of the art) tehnologije. Sigurnost podataka prilikom kupovine garantuje procesor platnih kartica Banca Intesa Beograd, pa se tako kompletni proces naplate obavlja na stranicama banke. Nijednog trenutka podaci o platnoj kartici nisu dostupni našem sistemu.


Delfi mogu da prenesu informacije koje sakupe, uključujući i lične informacije u slučaju prodaje većine ili kompletne imovine kompanije. Korisnik prihvata da se takvi transferi mogu dogoditi i da bilo koji novi vlasnik Delfi knjižara može da nastavi da koristi vaše lične informacije na način koji je određen našom politikom privatnosti.


Delfi mogu s vremena na vreme da prerade politiku privatnosti da bi je održale u skladu sa svojim proizvodima i uslugama ili važećim propisima. Datum ažuriranja služi da podseti korisnika na nedavne modifikacije. Ako promene politike privatnosti Delfi knjižara direktno utiču na način na koji deli lične podatke korisnika, Delfi će obavestiti korisnika postavljanjem obaveštenja na sajtu ili slanjem e-mail poruke koja omogućava da korisnik odbije takvu promenu. U ovom slučaju korisnik je dužan da pismenim putem, slanjem e-mail poruke na podrska@delfi.rs obavesti Delfi da ne prihvata promene u politici privatnosti što automatski dovodi do otkazivanja korisničkog naloga od strane korisnika. Ukoliko po objavljivanju ili slanju obaveštenja o izmenama ove politike privatnosti korisnik nastavi sa kontinuiranom upotrebom aplikacije i naših usluga podrazumevaće se da je prikupljanje, upotreba ili deljenje ličnih podataka predmet izmenjene verzije politike privatnosti i smatraće se pristankom sa navedenim izmenama.