Facebook Share Twitter Share

Moja genijalna prijateljica

Elena Ferante

Izdavač: Booka

Žanr: Drama

10%

10%

za 3

Cena u knjižarama: 1.199,00 din

Cena i do: 971,19 din

Besplatna isporuka za porudžbine iznad 3.000 dinara

*Popusti ne važi za artikle iz kategorija udžbenici, muzika, film i video igre

Dostupnost po knjižarama

Predgrađe Napulja, druga polovina pedesetih godina XX veka. S jedne strane siromaštvo i začeci nekog drugačijeg života, a sa druge bogatstvo mašte dve devojčice, Lile i Elene. Prva je mračna, žestoka, nepokolebljiva u svom odrastanju. Druga je blaga i naizgled potčinjena, ali upravo iz snage one prve uspeva da izvuče sopstvenu. Njihovo često surovo nadmetanje, nekad prikriveno, a nekad otvoreno, kao da drži to Elenino i Lilino neraskidivo prijateljstvo. Bujna mašta čini da dve prijateljice vide život koji ih okružuje ne kao stvaran, već kao neku strašnu bajku. No ta je bajka istinitija i od najrazumnijeg uvida u stvarnost. Priča o genijalnoj prijateljici ispričana je u prvom licu. Pripoveda je Elena kao zrela žena, u trenutku kad saznaje da je Lila svojevoljno nestala iz Napulja, brišući svaki trag svog postojanja.

Prva knjiga „napolitanske tetralogije“ uvodi nas u jednu od najvećih priča napisanih u ovom veku, remek-delo koje je očaralo kritiku i osvojilo publiku širom sveta.


„Baš ništa slično ovoj knjizi nikada ranije nije objavljeno.“
The Guardian

„Jedna od najboljih knjiga, ne samo poslednjih godina.“
The Independent

„Svako bi trebalo da pročita bar nešto ispod čega stoji ime Elene Ferante.“
The Boston Globe

„Njeni romani su snažno i žestoko lični, pa se pred čitaocem nižu ispovesti koje on uopšte ne očekuje.“
New Yorker

„Elena Ferante je prefinjeno subverzivna. Ono porodično je u njenim genijalnim knjigama tempirana bomba, koja otkucava previše glasno da bismo to mogli da zanemarimo.“
Time 

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

2016.

331

Latinica

Mek

14x20 cm

A138466

9788688335706

Prosečna ocena

4.3

(6)
5
4
4
0
3
2
2
0
1
0

21. jun 2020.

Minhaa

Knjiga je fenomenalna. Vrlo lako se čita. Nema prevelikih i predosadnih opisa. Napisana je jednostavnim stilom, a opet sam mogla da se uživim u likove i da ih vidim jasne i žive. Knjiga vraća u detinjstvo što me je najviše očaralo kad sam krenula da čitam. Kasnije mi se dopalo to što čitam i istovremeno gledam kako život teče. Kako se osobe menjaju. Kako snovi koje imamo kao deca neretko blede. Menjamo se, menja se krug ljudi sa kojima se družimo, menjaju nam se navike, mišljenja, sve u svemu menja nam se život.

12. januar 2019.

Marko Pavlovic

Lagana knjizica za kuliranje uz jutarnju kafu.

01. decembar 2018.

Tanja

U potpunosti se slažem sa Katarininim komentarom. Izvikana knjiga i ceo serijal. Ne leži mi taj stil pisanja. Prva knjiga je zanimljiva utoliko što plastično opisuje bedu u posleratnoj Italiji, ali sve se uglavnom svodi na puko nabrajanje događaja.

23. maj 2018.

Sanela

Odlican serijal,lepo povezane price iz stvarnog zivota,uziva se dok se cita.

26. jul 2017.

Katarina

Knjiga je pisana jezikom koji predstavlja uživanje za čitanje u današnje vreme kada je mnogo šta napisano na isprazan i prost način, da ne kažem \"da se čita na plaži\" bez imalo mozganja. Međutim, iako sam bila ushićena da pročitam ovu knjigu koja je bestseller širom sveta, na kraju sam shvatila zašto je zapravo svrstana baš tu. Knjiga nema nikakvu vredost. Ništa u njoj nećete pročitati što već sami ne znate. Ne tera čitaoca da nastavi da je čita. Sve vreme sam očekivala da se dogodi nešto intrigantno, ali ništa od pukog prepričavanja beznačajnih svakodnevnih situacija u njoj nisam našla. Preporučila bih je definitivno mladoj osobi srednjoškolskog uzrasta, jer je zaista korisna, ali odrastao čovek nema razloga da se bavi tim pitanjima prošlosti. Osim ako nije duboko obeležen njima. Spisateljica je maestralno opisala osećanja i doživljaje jedne devojčice, ali teško da prosečna devojčica u tim godinama može tako rezonovati. Na tome joj dajem 10tku, ostalo me je ostavilo ravnodušnom.

05. april 2017.

Maradona ggg

Od istog autora