Facebook Share Twitter Share

Dvor kneza Aleksandra Karađorđevića 1842–1858.

15%

10%

za 3

Cena u knjižarama: 999,00 din

Cena i do: 764,24 din

Besplatna isporuka za porudžbine iznad 3.000 dinara

*Popusti ne važi za artikle iz kategorija udžbenici, muzika, film i video igre

Dostupnost po knjižarama

Ovaj artikal nije dostupan u knjižarama

Jedinstvena istorijska studija o prvom srpskom dvoru u stilu evropskih dvorova iz sredine XIX veka. Na dvoru kneza Aleksandra Karađorđevića, kuće Stojana Simića koju je država ustupila knezu „na korišćenje“, po prvi put je u Kneževini Srbiji uveden dvorski protokol i zavladao ambijent jedne emancipovane vladarske kuće, sa prijemima, poselima, koncertima i običajima karakterističnim za evropske dvorove.

Autor na uverljiv način oživljava karakter dvorskog života, opisuje modu, običaje, ishranu i enterijer u novoj prestonici Beogradu koji u to vreme broji jedva 15.000 stanovnika, te dočarava društveni život umetničke i političke, strane i domaće elite u domu Aleksandra Karađorđevića, kao i unutrašnji i spoljašnji izgled prvog srpskog dvora. Likove vladajuće i suparničke dinastije, zatim porodice Nenadović, viđenih srpskih umetnika, političara i crkvenih velikodostojnika, kao i stranih diplomata ili emisara u Srbiji onoga vremena, opisane u ovoj knjizi bez ulepšavanja, prati i probran likovni materijal – ulja na platnu, litografije i skice aktera ove istorijske pozornice pod kičicom poznatih domaćih i stranih slikara.

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

28. oktobar 2010.

424

Latinica

13x20cm

A001440

9788652105267

Prosečna ocena

5

(2)
5
2
4
0
3
0
2
0
1
0

05. oktobar 2011.

veselin marić

Autor je napisao najbolju knjigu koju sam pročitao u životu. Deluje kao izvanredan roman, ali sa stvarnim likovima i stvarnim događajima. Uzbudljivo štivo, izvanredan zaplet, naracija najviseg nivoa.

13. avgust 2011.

Gordana Jevtović

Zbog načina na koji je istoričar Nebojša Jovanović pripremao ovu knjigu, istraživačkog rada koji stoji iza nje i svojevrsnog šarma koji je autor utkao u sve aspekte koje je opisivao, činiće vam se da ste živeli, ručavali, noćivali i igrali na dvoru kod Karađorđevića, a svest o tom vremenu u Srbiji će vam se zauvek promeniti.

Od istog autora