Informbiro i JNA
Facebook Share Twitter Share

Informbiro i JNA

10%

10%

za 3

Cena u knjižarama: 2.200,00 din

Cena i do: 1.782,00 din

Besplatna isporuka za porudžbine iznad 3.000 dinara

*Popusti ne važi za artikle iz kategorija udžbenici, muzika, film i video igre

Dostupnost po knjižarama

Sukob Jugoslavije i Informbiroa nikada nije prestajao da budi interesovanje naučne, stručne, političke i šire društvene javnosti. Budući da su arhivski izvori dugo bili nedostupni, mnogi aspekti IB ostali su do danas nepoznanica. Uvid u građu Vojnog arhiva otvorio je mogućnosti za šire proučavanje ove teme. Objavljivanje ovog zbornika dokumenata najbolji je doprinos toj ideji jer omogućava čitaocu da sam sklapa sliku i zaključuje o vremenu, događajima i ljudima.

Da bi se lakše sagledali glavni pravci istraživanja, autori su građu podelili u četiri tematske celine, u kojima su dokumenta predstavljena u hronološkom nizu. Prva celina, „Partija između Tita i Staljina“, obuhvata rad Partije u vojsci i njeno angažovanje tokom sukoba sa zemljama IB. Drugu celinu, „Stanje u graničnom regionu – ni rat ni mir“, čine dokumenta koja svedoče o neposrednom dodiru u kojem su izbijali sva nepomirljivost i oštrina sukoba, ako se izuzme stradalništvo po jugoslovenskim gulazima. Treća, najobimnija celina, „Odbrambene pripreme“, sadrži 104 dokumenta sa sastanaka najvišeg državnog i vojnog vrha, dok u četvrtoj celini, „Izazovi normalizacije odnosa“, preovlađuju dokumenti o delatnosti Partije u vojsci.

U knjizi Informbiro i JNA sabrano je 156 originalnih dokumenata, kojima prethodi studijski uvod u kojem autori ukazuju na ključne tačke jugoslovenskog sukoba sa zemljama IB i podrobnije predstavljaju značaj dokumenata, olakšavajući time njihovo praćenje. 

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

2015.

783

Ćirilica

Mek

15x23 cm

A120838

9788651916079

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare

Od istog autora