BELA BOGINJA: ISTORIJSKA GRAMATIKA PESNIČKOG MITA

BELA BOGINJA: ISTORIJSKA GRAMATIKA PESNIČKOG MITA

Robert Grevs

Izdavač: Dosije

Žanr: Publicistika, Sociologija, Religija i mitologija

Redovna cena: 1.595,00 din

Sa popustom i do: 1.291,95 din (ušteda: 303,05 din)

Bela boginja jedna je od najvažnijih knjiga dvadesetog veka. Ona je (između ostalog) i pustolovni detektivski poduhvat u istoriju, strmoglava potera po šumama polovine svetskih mitologija, uvod pesnika u pesništvo, kritika zapadne civilizacije, polemika o odnosu između muškarca i žene i (što nije najmanje važno), skrivena autobiografija.
  • Ko je raspolutio đavolovo stopalo?
  • Koja je tajna bila upletena u Gordijev čvor?
  • Zašto je Jehova stvorio drveće i trave pre Sunca, meseca i zvezda?
  • Gde ce biti otkrivena mudrost?
Posmatrana kao antropološko istraživanje, Bela boginja izvire direktno iz Zlatne grane ser Džejmsa Frejzera, i oni koji su čitali Frejzera verovatno će Belu boginju smatrati izuzetno privlačnom... Tajanstvena „Bitka drveća“, o kojoj se govori u ranosrednjovekovnoj velškoj pesmi, u stvari je bitka između azbukâ. Keltski druidi koristili su nazive drveća za slova svoje azbuke, a azbuka je bila napravljena tako da funkcioniše i kao kalendar i, uopšte uzev, kao sistem sporazumevanja koje može da uključi svaku vrstu znanja... Takođe, Bela boginja ima dosta toga da kaže i o tumačenju „broja zveri“, pomenutog u novozavetnoj Knjizi otkrivenja.

nav-id:

Kategorija:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

A032200

Knjige

531

Latinica

Mek

21 cm

03. Februar 2010

Aleksandar Filipović

Putovanje ne mora nužno biti vezano za kofere, voz, avion. Ono može biti duhovno, spiritualno se može putovati kroz vreme i prostor kao Robert Grevs u ovom delu koje je napisano za oko mesec dana a plod je skoro bezgranične erudicije i ogromnog znanja koje se u jednom magnovenju sublimiralo u Belu boginju, majku zemlje, u priču o matrijarhatu, najdužem periodu vladavine žena, kultova plodnosti, o bardovima - pevačima čuvarima mudrosti od starine i genealogiji evropskih i mediteranskih naroda i njihove kulture.

Artikli na akciji

55,00 din 50,00 din

799,00 din 647,19 din

1.089,00 din 980,00 din

1.943,00 din

1.677,19 din

Ušteda: 265,81 din

Od istog autora