Graditelji

15%

10%

za 3

Cena u knjižarama: 899,00 din

Cena i do: 687,74 din

Cena na sajtu sa popustom i do: 688,00 din

Besplatna isporuka za korisnike

Dostupnost po knjižarama

„A sada više nema šta da se kaže sem da se usrdnom molitvom prizove Bog da blagoslovi početak ove gradnje, da ga obdari svojom bezmernom milošću i praštanjem za zablude koje će pisca, nema sumnje, upravljati na njegovom trudnom hodočašću u prošlost. Ali, ovako ili onako, neka bude volja Njegova post hominum memoriam.“ Borislav Pekić

Graditelji su zasigurno jedini Pekićev roman u kojem neke epizode imaju autobiografski karakter. Ovim romanom – specifičnom vrstom istorije „sentimenalnog vaspitanja“ – završava se saga o Njegovanima (prvi deo Zlatno runo; drugi deo Crveni i beli). Svi likovi ove knjige su graditelji, ali njihovo graditeljstvo može se posmatrati dvojako. Jedni zidaju zgrade, a drugi duh: buržoaski klasni duh i eltizam. U pet delova simbolično nazvanim „Građa“, „Građenje“, „Gradilište“, „Graditelji“, „Građevina“ pratimo podizanje jednog monumenta i tragičnu propast glavnog junaka Isidora, tvorca građevine, poslednjeg Njegovana. Prateći rast megalomanskog spomenika revoluciji, istovremeno pratimo i unižavanje građanskog duha – Beograda, čiji urbano-elitisitički duh gasne u senci revolucionarne mimikrije i stvaranja nove klase. Zato je ovaj roman o građenju, u stvari, roman o propasti, o sunovratu jedne porodice na kraju istorije.

Prvi put ekskluzivna kolekcija celokupnog književnog opusa Borislava Pekića. 

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

27. novembar 2014.

312

Latinica

Mek

13x20 cm

A109954

9788652114979

Prosečna ocena

5

(1)
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0

31. Decembar 2017

Aleksandar Belopavlovic

Odličan roman, kraći u odnosu na druge romane Borislava Pekića. Potpuno komplementaran s poznatim romanomHodočašće Arsenija Njegovana, ali takođe delo koje može i samostalno da se čita. Prikaz propadanja srpske građanske klase pod Titovom kvelikohrvatskom tiranijom.

Od istog autora