VITEZI KNEZA LAZARA

VITEZI KNEZA LAZARA

Slavomir Nastasijević

Izdavač: Obradović

Žanr: Istorijski, Domaći pisci

+10%

za 3

10%

Redovna cena: 1.045,00 din

Sa popustom i do: 846,45 din (ušteda: 198,55 din)

…Hrišćansko-turski sukob na Kosovu brzo je pretočen u legendu. Tome su doprineli nedorečeni, pa i protivrečni izvori, zamagljena svedočanstva i nepotpuno saznanje o događaju koji je potresao savremenike. Postepeno je nastala kosovska legenda koja se oblikovala oko dva osnovna motiva — motiva junaštva i motiva izdaje.

Prirodno, u romanu Vitezi kneza Lazara najviše prostora posvećuje se učesnicima Maričke i Kosovske bitke, ali Nastasijević čitaoca nenametljivo upoznaje sa starim gradovima, utvrđenjima, rudarskim središtima, trgovinama i trgovinom, zanatskim i ratarskim proizvodima, odećom oružjem, zadužbinama, a što je posebno značajno, sa verovanjima i shvatanjima, sa mentalitetom srednjovekovnog društva.

Kategorija:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

Knjige

417

Ćirilica

Mek

21 cm

A073551

08. Maj 2015

Stefan Musić

Sve knjige na temu srpske srednjevekovne istorije Slavomira Nastasijevića su dobre. Vrede i kao uzbudljivi romani i kao udžbenici istorije! Međutim, u većini knjiga se oseća jedan problem - vreme u kojem je pisac pisao svoje romane! To je doba sfrj-ovskog \"socijalističkog samoupravljanja\" i \"bratstva i jedinstva svih naroda i narodnosti\"! Da bi mu u takvom vremenu romani bili objavljeni morao je, silom ili milom, da ih prilagodi! Oseća se da je pisac zaljubljen u burnu istoriju svog naroda i da ima ogromnu želju da o njoj piše, ali da to nije vreme pogodno za takve knjige. Zbog toga se u knjizi osećaju strani elementi ubačeni kao obavezan program za svako štivo tog vremena - omalovažavanje i kritika plemstva i članova uže i šire kraljevske porodice i insistiranje na jednakosti svih naroda i narodnosti koje su tada činile sfrj. Kao i na insistiranje na geografskim pojmovima shvaćenim kroz geografsku kartu tadašnje sfrj. Kada se ti nasilno implementirani elementi isključe knjiga je izuzetno dobra!

Artikli na akciji

880,00 din 713,00 din

693,00 din 561,33 din

899,00 din 728,00 din

2.472,00 din

2.002,33 din

Ušteda: 469,67 din

Od istog autora