Zabluda o Bogu

Zabluda o Bogu

Ričard Dokins

Izdavač: Heliks

Žanr: Filozofija

Cena u knjižarama: 1.650,00 din

Cena i do: 1.336,50 din

Cena na sajtu sa popustom i do: 1.337,00 din

Besplatna isporuka za korisnike

Dostupnost po knjižarama

Ovaj artikal nije dostupan u knjižarama

Zabluda o Bogu je svetski bestseler oksfordskog zoologa i filozofa Ričarda Dokinsa, knjiga koja je odmah po objavljivanju prozvana ateističkom biblijom. Polazeći od stanovišta da nema nedodirljivih tema, Dokins se hrabro suprotstavlja bilo kakvom verovanju koje nije potkrepljeno dokazima, pokazujući da religija ne samo da nije učinila svet boljim, već je stalni izvor netrpeljivosti, sukoba, nerazumnog i pogrešnog pogleda na svet.

Uteha koju pruža vera je lažna, kaže Dokins, nauka i njena dostignuća mnogo su lepša i veličanstvenija od svih čuda religije, a poreklo morala i vrline ne dolazi od Boga, već je proizvod biološke evolucije. U izlaganju koje se čita bez daha, Dokins tvrdi da Boga gotovo sigurno nema, i da to saznanje ne podriva smisao života savremenog čoveka, već da čini svaki dan i svaki trenutak života dragocenijim i vrednijim življenja.

Ričard Dokins ne spada u one naučnike koji pomirljivo pristaju na miroljubivu koegzistenciju nauke i religije, kao dva shvatanja stvarnosti koja nemaju dodirnih tačaka. Dok god teolozi smatraju da religija treba da pruži odgovore na pitanja o postanku sveta i čoveka, naučnici moraju da dignu glas i odbace sve te neargumentovane tvrdnje. Osim u naučnom pogledu, Dokins se mnogo više bavi religijom, pogotovo hrišćanstvom, kao uputstvom za život, ističući brojna nemoralna načela Starog zaveta. Ambicije pisca Zablude o Bogu su velike: "Vernik koji u ruke uzme ovu knjigu, postaće ateista kada je pročita." Dokins ne veruje u Boga, ali veruje u to da je čovek koji vodi život oslobođen predrasuda, srećniji i pre svega - slobodniji. 

Kategorija:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

400

Latinica

Mek

24 cm

A096077

9788686059437

Prosečna ocena

3.7

(3)
5
2
4
0
3
0
2
0
1
1

11. Jun 2019

Miroljub

Odlicna knjiga,preporucujem.

04. Oktobar 2018

Radoslav

Knjiga je genijalni prikaz sveopstih zabluda hriscanstva koje je kao i ostale monoteisticke religije seme zla koje klija u sveopsti sukob vekovima unazad.

24. Jul 2018

Adelita Radičević

Izuzetno rezignirano,površno,materijalistički dinamično delo koje favorizuje čoveka u utemeljenju njegovog ega kao večito nepromenjivo i vrhovno individualno pravo na neverovanje. Izuzetno slabo poznavanje duhovnih principa, nedostatak upoznavanja sa duhovnom literaturom i prirodna indisponiranost umeća shvatanja veličine života u propratnom dekoru sveta koji nas okružuje....nema dubine, nema ničega uzvišenog postoji ono što je plasirano kao,bol,bes,strah, sumnja....i naravno da uopšte od vernika ne može napraviti neverujućeg.....Baš naprotiv!

Od istog autora