Od Daviča do Čelebonovića
Facebook Share Twitter Share

Od Daviča do Čelebonovića

10%

10%

za 3

Cena u knjižarama: 662,20 din

Cena i do: 536,38 din

Besplatna isporuka za porudžbine iznad 3.000 dinara

*Popusti ne važi za artikle iz kategorija udžbenici, muzika, film i video igre

Dostupnost po knjižarama

Ovaj artikal nije dostupan u knjižarama

Knjiga novinara i publiciste Radivoja Davidovića o ulicama beogradskih Jevreja je nastavak autorovih dugogodišnjih istraživanja o znamenitim ličnostima jevrejskog porekla koji su ostavili neizbrisiv trag u srpskoj kulturi, nauci, istoriji.
U uvodnom delu knjige opisan je kratak istorijat urbanizacije Beograda od 19 veka, od prvog zvaničnog naimenovanja ulica 1847. godine, plana Emilijana Joksimovića i svim promenama naziva ulica izazvanim dolaskom novih vlasti ili ratovima. Naglasak je stavljen na Jevrejsku malu na Dorćolu i ulice u ovom kraju. Nije zaobiđen ni Zemun koji se kao varos posebno razvijao gde je takođe postojala Jevrejska ulica.
Knjiga govori i o tome da gotovo nije bilo oblasti u kojoj javni radnici jevrejskog porekla nisu bili zapaženi. Sedamnaest ličnosti po kojima su nazvane beogradske ulice, koje su svoje biografije i svoje delovanje duboko utkali u srpsku kulturu su upravo one o kojima se govori u ovoj knjizi a to su: Danilo Kiš, Stanislav Vinaver, Oskar Davičo, Hajim Davičo, Rahela Ferari, Marko Čelebonović, Aleksa Čelebonović, Geca Kon, Leon Koen, Braća Baruh, Olga Alkalaj, dr Hugo Klajn, Eli Finci, Moša Pijade, Jehuda Alkalaj, Braća Amar i Beža Albahari.
O kvalitetu knjige govori i podatak o nagradi za najbolji rukopis na 53. tradicionalnom konkursu Saveza jevrejskih opština Srbije za radove sa jevrejskom tematikom u 2009. godini.Monografija je obogaćena kvalitetnim fotografijama portreta, ulicama nekad i sad, planovima grada i bibliografijom. Recenzenti knjige su akademik Predrag Palavestra i književnik Filip David.  

Kategorija:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

142

Latinica

Mek

23 cm

A019876

9788675587682

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare