ZABORAVLJENA GORA - MITSKA BIĆA DREVNOG BALKANA

Milisav Popović

Izdavač: Laguna

Žanr: Nagrađene knjige, Domaći pisci, Religija i mitologija

Redovna cena: 699,00 din

Sa popustom i do: 534,74 din (ušteda: 164,27 din)

Dobitnik nagrade Evropske akademije za kulturu i književnost Orfejeva lira

Uži izbor za nagradu Miroslavljevo jevanđelje

Svet i dalje juri za istim mitovima. Svaka naredna epska knjiga ili fantazijski film donose stvorenja i sadržaje nalik prethodnim. Osluškivali smo i činili bliskim tuđe legende, uživali u bajkovitim romanima dalekih predela a  pri tom zaboravljali svoje. Jednog tihog jula Zaboravljena gora – Mitska bića drevnog Balkana je glasno zapevala valgorsku pesmu o povratku Starpanje, Kletnika, Šaptača, Jauda, Zagrivuka, Gilzvita, Uzsrda, Svaroga...

Pesmu o polubogovima, o malim i velikim demonima, sitnim dušama i svetlim umova. Od tog dana magija i vede naših praotaca pletu neku novu maštu. Pred vama je knjiga koja je pobedila učmalost, donela osveženje, odnela nagrade, formirala domaću epsku fantastiku i podarila priče za sve generacije.    

„Misli tako povezane, sa teksturama drevnosti čine da se čovjek osjeća kao da je ponovo dijete, plašeći se i nestrpljivo iščekujući šta će se desiti, ne na sledećoj stranici, već u sledećem redu. Kad sam stigla do Valgora srce mi se stezalo u grudima, a kad sam okončala čitanje o demonskom vuku - Zagrivuku, zaplakala sam. Pitala sam se, kud mi nestade onaj strah od tako strašnog bića sa Vučja, a kako priča o njegovom nastanku uopšte i nađe put do moje samilosti i suza. Ali, jeste! I ne samo ona! Već svaka od priča postade dio nove svjesnosti o mitološkom zaveštanju Balkana. A nisam ni imala pojma da postoji. Nikada, ništa nalik ovome nisam pročitala.“ Svetlana Kovačević Blažić, profesor književnosti i prevodilac

Kategorija:

Broj strana:

Format:

nav-id:

Knjige

268 strana

13x20 cm

A001141

02. April 2011

Nela Kuzmanovic

Cak, rekla bih, neocekivano drugacije stivo! Dok citas, stices utisak da se nesto nesvakidasnje razvija oko tebe. Odlicna knjiga od jos boljeg kolumniste! Topla preporuka.

30. Januar 2010

Maja Mihajlović

Neka mitska bića već poznajete, sa ostalima ćete se sresti po prvi put. Sigurna sam da će vas osvojiti. Kada se upoznate sa Minđušarima, Jugarom i Zagrivukom, možda ćete i zaplakati.

Artikli na akciji

879,00 din 791,10 din

1.210,00 din 980,10 din

1.099,00 din 890,19 din

3.188,00 din

2.661,39 din

Ušteda: 526,61 din