Facebook Share Twitter Share

Istorijski Isus, pre Hrista

10%

10%

za 3

Cena u knjižarama: 660,00 din

Cena i do: 534,60 din

Cena na sajtu sa popustom i do: 535,00 din

Besplatna isporuka za porudžbine iznad 2.000 dinara

*Popusti ne važi za artikle iz kategorija udžbenici, muzika, film i video igre

Dostupnost po knjižarama

Ovaj artikal nije dostupan u knjižarama

Guste magle i oblaci različitih interpretativnih nasleđa, nagomilani stolećima i epohama, dele savremene čitaoce od autentičnih izveštaja o istorijskom Isusu. Da bismo danas, u svetlu novih saznanja, novootkrivenih dokumenata, arheoloških nalaza i savremenih naučnih metoda, adekvatno pristupili galilejskom Učitelju, potrebno je da se ti oblaci razgrnu u više slojeva. U zagrade treba staviti, ili čak potpuno odbaciti, bilo kakve teološke interese, tumačenja i filtriranja izvorne tekstualne građe i usredsrediti se na same tekstove i artefakte u okvirima religijske, društvene, ali i političke istorije Isusovog vremena.

U knjizi Istorijski Isus, pre Hrista, autor Milan Vukomanović, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, razmatra razmeđa judaizma i hrišćanstva u prvom veku, kao i društvenu istoriju Isusovog pokreta. U svom istraživačkom postupku ne oslanja se samo na jevanđelja, već i na saznanja iz oblasti arheologije, sociologije, istorijske demografije i drugih naučnih disciplina. Ova knjiga je važan za doprinos za kritičko i racionalno sagledavanje perioda ranog hrišćanstva.

Sam Isus, pomalo paradoksalno, nije bio nikakav hrišćanin. On nije planirao da osnuje nikakvu novu religiju, već da podstakne jedan mesijanski, religijskopolitički pokret u Galileji i Judeji. Hrišćani nisu bili ni Isusovi apostoli, kao ni njegov rođeni brat Jakov, koji ga nasleđuje u Jerusalimu nakon njegovog dramatičnog raspeća. Ali taj deo autentične povesti Isusovog pokreta, a naročito Ješuin brat, bivaju neopravdano skrajnuti, potisnuti i gotovo prećutani u docnijim, crkvenim izvorima i to potiskivanje je bilo prisutno od samih početaka razvoja hrišćanstva. Još su apostol Pavle i njegovi učenici polemisali s najranijim pristalicama Isusovog učenja. Kao pobornici kulta vaskrslog, postistorijskog Spasitelja, oni su svojim mitološkim interpretacijama u duhu gnosticizma i misterijskih religija starog Rima neposredno doprineli formiranju hrišćanstva kao svojevrsnog polemičkog odgovora i teološkog otklona u odnosu na eshatološki judaizam Isusa, Jakova i njihovih prvih sledbenika. A sam istorijski Isus bio je mnogo zanimljivija, autentičnija, originalnija ličnost od postistorijskog Hrista.

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

2013.

128

Latinica

Mek

A089277

9788686059420

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare

Od istog autora