VATIKAN U BALKANSKOM VRTLOGU

VATIKAN U BALKANSKOM VRTLOGU

Dragoljub Živojinović

Izdavač: Albatros plus

10%

+10%

za 3

Redovna cena: 1.320,00 din

Sa popustom i do: 1.069,20 din (ušteda: 250,80 din)

Knjiga VATIKAN U BALKANSKOM VRTLOGU rezultat je višedecenijskog naučnog istraživanja našeg po­zna­tog istoričara akademika Dragoljuba R. Živojinovića, nesumnjivo najboljeg poznavaoca Vatikana i Katoličke crkve uopšte, i njihove uloge u istorijskim, posebno političkim zbivanjima u 19. i 20. veku. Ova knjiga pokazuje da je jedna geografski mala država, Vatikan, „velika sila“, kako u miru tako i u ratovima. To se najbolje vidi u ulozi Vatikana i katoličkog klera u zbivanjima na Balkanu, „balkanskom“ vrtlogu“, u kojem se oni nisu samo „našli“ već su ga i stvarali, naročito kad je reč o balkanskim, Prvom i Drugom svetskom ratu, nastanku i nestanku prve i druge Jugoslavije.

Ovi prilozi svedoče o različitim temama i problemima – Konkordatu sa Kraljevinom Srbijom, stvaranju jugoslovenske države tokom Prvog svetskog rata, mirovnim naporima pape Benedikta XV i njegovim nastojanjima da obezbedi svoje učešće u pregovorima o zaključenju mira i pojedinim poli-tičkim rešenjima, posredničkim nastojanjima, vezama sa predsednikom SAD Vudro Vilsonom. Tu su takođe i rasprave koje otkrivaju držanje Sv. Stolice prema promenama nastalim na Balkanu nakon završetka Prvog svetskog rata, italijanskoj okupaciji Dalmacije i ostrva, sukobu između Vatikana i katoličkog klera, držanju pojedinih biskupa i njihovom otporu vatikanskoj podršci italijanskoj politici pre-ma Kraljevini SHS.

Usput se otkrivaju i druga, manje istražena pitanja i problemi, kao što su držanje prema zaraćenim državama – Centralnim silama i Saveznicima – nastojanjima da se održi postojeći politički, društveni i privredni poredak u srednjoj Evropi, naporima da se sačuva Austrougarsko carstvo od raspada, prema teritorijalnim pretenzijama pojedinih sila (Nemačke, Francuske, Italije, Rusije), pokretu za pomirenje crkava u Evropi – ekumenizmu...

Prilozi u ovoj knjizi saopštavaju mnogo dosad nepoznatog, otkrivaju lice i naličje vatikanske politike tokom XX ve­ka. 

nav-id:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

A021152

293

Ćirilica

Tvrd

25 cm

Artikal nema komentare

Artikli na akciji

990,00 din 801,90 din

899,00 din 647,00 din

799,00 din 575,00 din

2.688,00 din

2.023,90 din

Ušteda: 664,10 din

Od istog autora