Facebook Share Twitter Share

Rečnik izgubljenih reči

30%

Cena: 1.399,00 din

Cena i do: 979,30 din

Besplatna isporuka za porudžbine iznad 3.000 dinara

*Popusti ne važi za artikle iz kategorija udžbenici, muzika, film i video igre

Dostupnost po knjižarama

Prekrasan, lirski i duboko stimulativan omaž rečima i moći jezika da oblikuju svet.

Esmej se rodila u svetu reči. Bez majke, neukrotivo radoznala, detinjstvo provodi u Skriptorijumu, baštenskoj šupi u Oksfordu gde njen otac i ekipa predanih leksikografa prikupljaju reči za prvi rečnik engleskog jezika koji će izdati Univerzitet u Oksfordu. Maloj Esmej mesto je pod stolom za razvrstavanje, gde je niko ne vidi i ne čuje. Jednoga dana pod sto će dolepršati cedulja s rečju bondmaid. Esmej će je spasti, a kada bude saznala da ta reč znači „robinja“, prikupljaće i druge reči koje su zaposlenici rečnika odbacili ili zanemarili.

Odrastajući, Esmej shvata da reči i značenja koji se odnose na žene i na iskustva običnog naroda često ostaju nezabeleženi. I zato kreće u ozbiljnu potragu za rečima za sopstveni rečnik: Rečnik izgubljenih reči. Da bi ostvarila svoja stremljenja, moraće da izađe iz zaštićenog sveta univerziteta i odvaži se da upozna ljude čije će reči popunjavati te stranice.

Postavljen u doba kada je pokret borbe za žensko pravo glasa bio u punom jeku, a Veliki rat se preteći nadnosio nad svetom, Rečnik izgubljenih reči razotkriva jedan zagubljeni narativ, skriven između redova istorije koju su pisali muškarci. Nadahnuta stvarnim događajima, autorka Pip Vilijams je uronila u arhive Oksfordskog rečnika engleskog jezika da bi ispripovedala ovu izuzetno originalnu priču.

„Očaravajuća, divno napisana jedinstvena proslava jezika i njegovog značaja u našim životima. Rečnik izgubljenih reči se neizostavno mora imati.“
Library Journal

„Pip Vilijams koristi moć reči koje izazivaju strahopoštovanje ne bi li oslikala istinske heroine vremena o kojem piše.“
Newsweek

„Autorkin pogled na jezik će vas razbuditi i pokrenuti.“
Publishers Weekly
 

Kategorija:

Godina izdanja:

ISBN:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

1. avgust 2023.

978-86-521-4926-1

456

Latinica

Mek

13x20 cm

A274232

9788652149261

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare