Pesme i pripovetke
Facebook Share Twitter Share

Pesme i pripovetke

10%

10%

za 3

Cena: 4.200,00 din

Cena i do: 3.402,00 din

Besplatna isporuka za porudžbine iznad 3.000 dinara

*Popusti ne važi za artikle iz kategorija udžbenici, muzika, film i video igre

Dostupnost po knjižarama

Dejan Medaković je bio hodočasnik srpskih svetilišta koji je posebno mario, rečima Draška Ređepa, za ”srpski sever”, za Podunavlje i putopise srpskih seoba. Srpski sever je za Medakovića lirska snaga Dunava, rajske reke ”jedinstva Evrope”, repozitorij fruškogorskih manastira, umetnička sugestija teške i tamne istorijske sudbine grofaĐorđa Brankovića, povest označena seobama i migracijama koje dopiru do našeg doba, kao izraz nevidljivog prokletstva današnjice i nedeljivog totaliteta vremena.

Poezija Dejana Medakovića ujedinjuje pismo istoričara umetnosti sa filozofijom eruditnog evropskog pesnika koji razmišlja u raskošnim baroknim slikama.

Dejan Medaković spada među realističke i izrazito eruditivne pripovedače koji su skloni estetizaciji, fikcionalizaciji, semantizaciji i univerzalizaciji ličnih iskustava i doživljaja. U njegovom opusu katkada se prepoznaju samo obrisi, a veoma frekventno i eksplicitna autobiografska naslojavanja. Hronotopičnost svojstvena je i krugu priča koje tematizuju reminiscencije iz njegovih ”ranih jada”, detinjstva i dečaštva, provedenih u Zagrebu i u Dalmaciji. Ipak, kako je svojevremeno primetio Draško Ređep, ”nedovoljno čitane”, ali veoma karakteristične i upečatljive priče Dejana Medakovića, koje se sada objavljuju sabrane među koricama jedne knjige, predstavljaju izuzetno važnu komponentu njegovog ukupnog korpusa, ali i uopšte lep i poetički prepoznatljiv doprinos srpskom proznom stvaralaštvu. 
 

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

2023.

667

Ćirilica

Tvrd

24 cm

A271398

9788651520641

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare

Od istog autora