Pripovetke za godinu dana: V tom
Facebook Share Twitter Share

Pripovetke za godinu dana: V tom

10%

10%

za 3

Cena: 1.210,00 din

Cena i do: 980,10 din

Besplatna isporuka za porudžbine iznad 3.000 dinara

*Popusti ne važi za artikle iz kategorija udžbenici, muzika, film i video igre

Dostupnost po knjižarama

Pripovetke za godinu dana nobelovca Luiđija Pirandela čini petnaest zbirki pripovedaka, koje će u prevodu na srpski biti objavljene u osam tomova. Reč je o jedinstvenom projektu koji, osim u Italiji, do sada nigde u svetu nije predstavljen u celosti. Objavljivanje Pripovedaka za godinu dana ima za cilj da srpskim čitaocima predstavi Pirandela kao pisca jedne forme kojom se on najradije i najuspešnije bavio i kojoj je ostao veran tokom čitavog života.

Protagonisti zbirke Cup su zarobljenici, što vlastitih uverenja, iluzija, nadanja, što životnih situacija u kojima su se zatekli i koje doživljavaju kao "kavez" iz kog bezuspešno pokušavaju da izađu da bi učestvovali u životu, u koji nam se čini da bi jednog dana trebalo da se vratimo, dok smo zapravo već u njemu i u njem u ćemo biti do kraja, ali oslobođeni tog osećanja isključenosti koje nas užasava. U neprekidnom smenjivanju svetlosti i senki, života i smrti, heterogena družina tipičnih pirandelovskih likova u zbirci Putovanje pojavljuje se u naj- neobičnijim, grotesknim i paradoksalnim situacijama, otkrivajući najskriveni- je kutke ljudske duše.

,,Kao autoru pripovedaka svakako mu nema ravnog, čak ni u vodećoj zemlji ove književne forme. Bokačov Dekameron ima sto pripovedaka; Pirandelove Pripovetke za godinu dana (1922-1937) imaju po jednu za svaki dan u godini. One su raznovrsne i po tematici i po karakteru: opisi života bilo surovo realistični ili filozofski duboki ili paradoksalni, često su obojeni kako humorom, tako i satirom. U njima nalazimo i kompozicije bezbrižne poetske imaginacije, u kojima se zahtevi stvarnosti povlače pred maštovitom i kreativnom istinom. Odlikuju se jednostavnom i prirodnom improvizacijom, koja im daje spontanost, nadahnutost i život."

– Uvodna beseda Pera Halstrema, stalnog sekretara Švedske kraljevske akademije, na dodeli Nobelove nagrade za književnost 1934. 
 

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

2023.

254

Latinica

Tvrd

21 cm

A269146

9788681432013

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare

Od istog autora