Facebook Share Twitter Share

Srpska državnost 19. veka

10%

10%

za 3

Cena u knjižarama: 2.200,00 din

Cena i do: 1.782,00 din

Besplatna isporuka za porudžbine iznad 2.000 dinara

*Popusti ne važi za artikle iz kategorija udžbenici, muzika, film i video igre

Dostupnost po knjižarama

Razvitak srbijanske i crnogorske državnosti pratimo paralelno, uz prekide usklađene sa hronološkom podelom. Posebnu obradu i mesto dobile su radnje i ideje o zajedničkim državotvornim akcijama. Državotvorni razvoj dveju grana srpskog roda izložen je odelito, ali ne i planovi za nacionalno oslobođenje i izgradnju zajedničke države Srba. U zaseban odeljak izdvojeni su odnosi Srbije i Crne Gore, kao i njihovo držanje prema oslobodilačkim pokretima neoslobođenog dela srpskog naroda.

U zasebnu celinu svrstali smo odeljak o srpskoj državnosti u Habzburškoj monarhiji i u Turskom carstvu, dok smo međusobne veze sa Srbijom i Crnom Gorom prikazali u odeljcima o ovim srpskim državama. U Južnoj Ugarskoj (Vojvodina) i u Bosanskom pašaluku (Bosna i Hercegovina) srpska državotvorna ideja nije bila dovoljno jaka da bi i na ovim prostorima stvorila srpske države. Stoga su nosioci ideje srpskog ujedinjenja ostali Srbija i Crna Gora, čije rivalstvo je više štetilo nego doprinosilo njenom ostvarenju.

U ovoj knjizi prednost su imale državotvorne ideje i procesi, državne institucije, dok su društvo i njegovi problemi ostali u pozadini i naglašeni samo onda kada je bilo neophodno da se bolje shvati nastanak država, njihove funkcije i njihove uloge u povesti Srpstva.

Držali smo se sledećeg načela u pogledu postojanja države: „Jedna zajednica je državna ako lica koja toj zajednici pripadaju žive na izvesnoj teritoriji pod nezavisnom i efektivnom vladom“. Ova klasična definicija države podrazumeva tri elementa – zemlju, stanovništvo i vlast. Koliki je minimum svakog od navedenih elemenata neophodan radi sticanja statusa države u nauci nije određeno. Prva dva elementa obrađena su selektivno, onako i onoliko koliko je bilo neophodno da se prikažu poslednji element i oblici njegovog ispoljavanja.
 

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

2022.

504

Ćirilica

Tvrd

24 cm

A266267

9788651520405

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare

Od istog autora