Šta je pedagogija?
Facebook Share Twitter Share

Šta je pedagogija?

Gun Imsen

Izdavač: Karpos

Žanr: Sociologija

10%

10%

za 3

Cena u knjižarama: 1.298,00 din

Cena i do: 1.051,38 din

Besplatna isporuka za porudžbine iznad 2.000 dinara

*Popusti ne važi za artikle iz kategorija udžbenici, muzika, film i video igre

Dostupnost po knjižarama

„Još jedna odlika tradicionalnog poimanja socijalizacije i vaspitanja jeste ta da su norme i vrednosti nešto što se prenosi sa generacije na generaciju, ili sa roditelja na decu. I to se može dovesti u pitanje. Budući da procesi socijalizacije nisu prebačeni samo na institucije, već u većoj meri i na vršnjake i komercijalizovanu kulturu dece i mladih, mladi su se sami postarali za dobar deo socijalizacije. To je naročito vidljivo unutar omladinskih kultura gde se obrazuju trendovi i mode koje se ne odnose samo na odeću, već i na jezik, ukus, način života i ono što je „in“ u pogledu interesovanja. Primera radi, u nekim omladinskim kulturama nije dozvoljeno zanimanje za prirodne predmete, dok u drugim uopšte nije kul biti dobar đak. Ukoliko je to tačno, onda naziremo obrise društva u kome je generacija odraslih izgubila kontrolu nad obrazovanjem, i nalazi se na putu da je preuzmu međunarodne omladinske kulture koje se vode komercijalnim interesima. U komercijalnom svetu, kao što je poznato, ne postoje nikakve druge norme osim one da se zaradi što više novca.“

Gun Imsen ,,Šta je pedagogija?"

Pedagogija je nauka koja se bavi obrazovanjem i vaspitanjem – i kao takva tiče se svih nas. Norveška profesorka Gun Imsen u ovoj knjizi rasvetljava razvoj pedagogije i njenih naučnih disciplina, dok ujedno pruža prikaz ključnih tema i naučnih metoda na koje se oslanjaju pedagoška istraživanja.
Bez nastojanja da pruži konačan odgovor na pitanje šta je ispravno vaspitanje i podučavanje, autorka ukazuje na najzahtevnija pitanja na koja pedagogija pokušava da pruži odgovor. Knjiga "Šta je pedagogija?" stoga predstavlja dobro polazište za učešće u društvenoj raspravi kada je reč o vaspitanju, obrazovanju i školskom sistemu.
Pedagogija obuhvata mnoštvo raznorodnih i delimično sučeljenih gledišta, a ova knjiga pruža uvid u nekoliko trusnih oblasti u kojima se odvija pedagoška delatnost. Iako je namenjena svima koji se bave pedagoškim aktivnostima, njena primarna ciljna grupa jesu studenti pedagogije i (budući) nastavnici koji se s pedagogijom susreću što u akademskom kontekstu, što na polju prakse.

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

2022.

154

Ćirilica

Mek

20 cm

A265883

9788664351911

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare