SPUTNIK LJUBAV

SPUTNIK LJUBAV

Haruki Murakami

Izdavač: Geopoetika

10%

+10%

za 3

Redovna cena: 649,00 din

Sa popustom i do: 525,69 din (ušteda: 123,31 din)

Kupi online,
pokupi u knjižari

Pronađi najbližu knjižaru

Haruki Murakami je jedan od najpoznatijih savremenih svetskih pisaca, čija dela već godinama u Japanu imaju milionske tiraže, a prevedena su na dvadesetak jezika. U svom prvom romanu prevedenom na srpski jezik, Sputnik ljubav, Murakami nas vodi u urbani Japan da bi nam predstavio priču o zamršenom trouglu neuzvraćenih ljubavi. U osnovi ljubavni roman začinjen detektivskom pričom, Sputnik ljubav se čita i kao duboko promišljanje o ljudskoj čežnji uopšte.

nav-id:

ISBN:

Broj strana:

Pismo:

A007811

978-86-7666-028-5

212

Latinica

31. Januar 2010

Marija Banjai

U romanu su predočene delikatne ljubavne priče – ljubav glavnog junaka (naratora) prema svojoj koleginici, ljubav iste koleginice prema dosta starijoj, udatoj ženi. Sve ljubavi su neuzvraćene, čime se produbljuju dominantni motivi čežnje, neispunjenosti, ljubavne patnje. Ime naratora ne saznajemo sve do kraja romana (kao kod Kafke). Roman se može podeliti na dva dela. U prvom je opisano prijateljstvo glavnog junaka i njegove koleginice Sumire. Spaja ih ljubav prema knjigama i čitanju. Sumire upoznaje Mju, kod koje počinje da radi i u koju se, naravno, zaljubljuje. U drugom delu se radnja premešta iz Japana u Evropu, roman pomalo počinje da podseća na detektivski triler. Sumire nestaje i do kraja ne uspevaju da je pronađu. Dolazi i do smenjivanja tema – umesto ljubavi i čežnje, u središtu je priča o praznini, odsustvu i gubitku drage osobe, gubljenju samog sebe. Naslov je u samoj knjizi kontekstualizovan i objašnjen kao način na koji Sumire u svojim mislima imenuje Mju, nazivajući je – Moja Sputnik ljubav. Sputnik – bitnik – saputnik. To je i suština njihovig odnosa, jer one su saputnice tokom putovanja po Evropi, ali simbolično postaju dva satelita, koji kroz život kruže potpuno usamljeno. Isto je i u odnosu Sumire i glavnog junaka. " Iza stvari o kojima mislimo da znamo mnogo, krije se isto toliko onoga što ne znamo. Znanje nije ništa drugo do zbir naših neznanja. "

31. Januar 2010

Zorana

Evo još jednog Murakamijevog romana koji me nije ostavio ravnodušnom. Duboka priča o osećanjima, koje svako od nas nosi u sebi, govori o svetu koji nas okružuje. Priča je bogata, čak i pri opisima svakodnevnog života. Knjiga koju bih poklonila svakom, bez obzira na pol i godine.

24. Jun 2017

Milica Lazović

Čudan mi je odnos naratora i Sumire. Pomislila sam pred kraj da su oni dva lica iste osobe. Još više sam poverovala u to kada se ona javlja i kaže da je \"preklala psa\" a on traži krv na svojim rukama. Ili svako mora da ga prekolje...

Artikli na akciji

699,60 din 503,71 din

350,00 din 252,00 din

660,00 din 534,60 din

1.709,60 din

1.290,31 din

Ušteda: 419,29 din

Od istog autora