Kako i zašto zavoleti jazz

Kako i zašto zavoleti jazz

10%

10%

za 3

Cena u knjižarama: 990,00 din

Cena i do: 801,90 din

Cena na sajtu sa popustom i do: 802,00 din

Besplatna isporuka za porudžbine iznad 2.000 dinara

Dostupnost po knjižarama

U vreme internet komunikacije, informacije se sa lakoćom razmenjuju širom sveta. Tako više nije čudno da se karakteristike jedne kulture mogu sresti na sasvim drugom kraju sveta. Nijedna kultura se, ipak, nije širila takvom brzinom kao džez.

Proteklih sto godina, označenih i kao „Vek džeza“, sa današnje tačke gledišta pružaju jasan uvid u njegovu periodizaciju.

Džez se do Prvog svetskog rata tretirao kao folklor sirmoašnog crnačkog stanovništva Nju Orleansa. Već dvadesetih godina dvadesetog veka sviran je diljem Sjedinjenih Američkih Država. Desetak godina kasnije, džez dolazi u evropske metropole, da bi do početka Drugog svetskog rata bio izvođen bukvalno u svakom kutku planete. Šezdesetih godina je priznat kao značajno muzičko i umetničko područje, ali je bio daleko od bilo kakve komercijalne popularnosti, što u suštini nikad nije ni imao. Postoje, svakako, komercijalne varijante (džezi, sving, ritam i bluz, smut džez…), izvorni džez je retko bio popularan, u komercijalnom smislu reči. Bez obzira na tu vrstu neuspeha, (u poređenju na druge stilove muzike), džez već više od jednog veka poseduje sposobnost opstanka.

Kada bismo poželeli da odgonetnemo odgovor „šta je to džez“?, dobili bismo sasvim neobične odgovore. Neki od velikana ove muzike odgovorili bi Vam sledeće:

Ako morate da pitate, nikad nećete saznati! – Luj Armstrong
Ako ne znate, nemojte se time zamlaćivati! – Fets Voler
Jednostavno, i kod muzičara i kod slušalaca postoji „nešto“, što se može samo osetiti, ali ne i opisati.

Pred Vama je knjiga koja će Vas uvesti u istoriju svetskog i domaćeg džeza, osnove stilova, biografiju najvećih svetskih i domaćih džez muzičara. Ukoliko volite ili bar poštujete džez, ovu knjigu svakako marate imate u svojoj kućnoj biblioteci.

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

2019.

144

Latinica

Mek

21 cm

A248797

9788680842561

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare