Izazovi odrzivog razvoja u Srbiji i Evropskoj uniji

Izazovi odrzivog razvoja u Srbiji i Evropskoj uniji

Grupa autora

Izdavač: Institut društvenih nauka

Žanr: Marketing i menadžment

10%

10%

za 3

Cena u knjižarama: 3.190,00 din

Cena i do: 2.583,90 din

Cena na sajtu sa popustom i do: 2.584,00 din

Besplatna isporuka za korisnike

Dostupnost po knjižarama

Tema Zbornika su izazovi održivog razvoja kako su definisani UN Agendom održivog razvoja do 2030. godine. Ovaj koncept polazi od čvrste međusobne povezanosti tri ključne oblasti: privrednog i društvenog razvoja i unapređenja životne sredine.

Ni jedan od ovih segmenata ne može ostvariti razvoj na srednji i duži rok, ukoliko nije praćen razvojem ostalih oblasti. Samim tim fokusiranost na privredni razvoj, uz zanemarivanje društvenog razvoja i zaštite životne sredine, ima unapred ograničen domet. To se jasno moglo videti na primerima uticaja klimatskih promena, poplava i dr. na ekonomije širom sveta. Poslednji primer koji možda najbolje ilustruje povezanost ne samo globalne ekonomije, već i privrednog razvoja sa unapređenjem socijalnih i ekoloških faktora jeste aktuelna pandemija koja je ostavila snažan negativan uticaj na privrede širom sveta.

Radi preciznijeg i pouzdanijeg praćenja dometa održivog razvoja, utvrđeno je sedamnaest ciljeva održivog razvoja koje je potrebno ostvariti do 2030. godine. U Zborniku su razmatrani neki od njih poput: globalnog partnerstva za održivi razvoj, kvalitetno obrazovanje, migracije, inkluzivna i održiva industrijalizacija i jačanje inovacija, puna i produktivna zaposlenost, rodna ravnopravnost, odgovorna potrošnja, „zelena“ ekonomija i izgradnja efikasnih, odgovornih i inkluzivnih institucija na svim nivoima.

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

2020.

319

Latinica

Mek

22 cm

A231521

9788670932371

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare