Dug i (ne)razvoj

Grupa autora

Izdavač: Institut društvenih nauka

Žanr: Marketing i menadžment

10%

10%

za 3

Cena u knjižarama: 1.375,00 din

Cena i do: 1.113,75 din

Cena na sajtu sa popustom i do: 1.114,00 din

Besplatna isporuka za korisnike

Dostupnost po knjižarama

Ovogodišnji tradicionalni naučni skup Centra za ekonomska istraživanja Instituta društvenih na-uka u Beogradu održava se na temu Dug i (ne)razvoj. Ovaj zbornik radova je 29. u tradiciji koja je počela daleke 1989. godine.

Aktuelnost i značaj teme „Dug i (ne)razvoj“ potvrđuje činjenica da je upravo ovih dana Institut za međunarodne finansije objavio podatak da se svetski dug ponovo primakao svom maksimumu i iznosi neverovatnih 243 triliona USA dolara, prema 244 triliona, koliko iznosi najveći do sada zabele-ženi nivo. Mnogi ekonomisti koji predviđaju da će svetska ekonomija u bliskoj budućnosti zapasti u novu svetsku finansijsku krizu, upravo se povode rekordnim razmerama javnog duga u koji je ponovo zapala svetska ekonomija.

Autori u ovom zborniku ukazuju da javni, odnosno državni dug, predstavlja jedan od ključnih načina finansiranja državnih aktivnosti, da njega čine novčani iznosi koje pozajmljuje država kako bi finansirala budžetske deficite. Posebno se ukazuje na veličinu i strukturu javnog duga kao važne fak-tore dinamike i strukture ekonomskog razvoja svake zemlje, kao i da iskustva sa spoljnim zaduživanjem ukazuju na nužnost opreza jer je, pored pozitivnih primera, bilo mnogo i onih u kojima je spoljni dug bio faktor nestabilnosti i dugoročnog usporavanja privrednog rasta.

Preko 30 autora u 24 rada ovog zbornika analiziraju, pored pomenutih suštinskih pitanja javnog duga, i druga, isto tako važna pitanja, kao što su odnos javnog duga i privrednog rasta, problem uprav-ljanja dugovima, specifičnosti zaduživanja malih zemalja, istorijat zaduživanja na globalnom planu i sl. Nadamo se da će ovaj zbornik doprineti širenju naših saznanja o fenomenu državnog duga, što bi bio doprinos racionalnijoj politici javnog zaduživanja, bez obzira na onu narodnu da je „dug loš drug“.

Danilo Šuković

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

2019.

265

Latinica

Mek

24 cm

A231520

9788670932180

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare